Cornel Dinu, acest simbol al fotbalului românesc şi dinamovist, a făcut mărturisiri şocante despre modalităţile echipei Dinamo Bucureşti, care a ţinut sub teroare fotbalul românesc ani de-a rândul.
O echipă pe care Jiul Petroşani a întâlnit-o în 41 de campionate în divizia ”A”. Şi nu puţine au fost momentele când, sub ameninţările slugilor lui Iulian Vlad şi Ioan Postelnicu, Jiul a trebuit să cedeze. Altfel, urmau arestările…
Revenire ”spectaculoasă”
Sezonul 1969-1970, prima etapă, Dinamo – Jiul, 5-2. A fost un meci televizat, cu o echipă Jiul debordantă la start, ce conducea cu 2-0 în min. 21 prin golurile lui Peronescu! Arbitrului Grigore Bârsan din Galaţi i se transmit ”indicaţii” clare de pe banca dinamovistă, Florea Dumitrache înscrie rapid pentru 3-2 la pauză! Ultimul, dintr-un flagrant ofsaid…
După pauză, liber la cotonogeli, cu Mircea Stoenescu şi Cornel Dinu pe post de ”killeri”, astfel că rând pe rând, Libardi şi Georgevici părăsesc terenul accidentaţi. Portarul Vasile Stan este şi el accidentat, intră în poartă… fundaşul Al. Georgescu, care, firesc încasează încă două goluri. Cam aşa îşi asigura Dinamo Bucureşti succesele….
”Lobby” pentru ”gheată”
Una din parodiile istoriei fotbalului a fost chestiunea legată de ”Gheata de Aur”, golgeterul Europei în campionatele naţionale.
După ce se făcuseră de râs cu Dudu Georgescu, dinamoviştii au forţat şi cu Rodion Cămătaru, când l-au scos golgeter în 1987. În acel campionat 1986-1987, Jiul învinsese cu 2-0 în tur la Petroşani (autori Sedecaru şi Băluţă), iar în retur la Bucureşti, Cămătaru ”galopa” după ”Gheata de Aur”. Se stabilise: Dinamo – Jiul 6-2, Cămătaru înscriind cinci goluri!? Se precizase clar, altfel urmau arestările. Oricum, Jiul era ca şi retrogradată… Dinamoviştii conduseseră înainte cu trei etape acasă, 2-3 cu Flacăra Moreni, punctele salvării!
Ultimul curajos
25 august 1996. Jiul – Dinamo 1-0, a fost ultima victorie jiulistă împotriva celor de la Dinamo, în epoca Miron Cozma. O victorie care a costat zece milioane de lei echipa Jiul, amendă aplicată în urma lovirii la pauză a lui Dănuţ Lupu de către Miron Cozma. Jiul a câştigat acel meci cu 1-0, nemaiexistând presiunile politice din anii 80.
Refugiaţi la ”Gambrinus”
Ultimul meci Jiul – Dinamo s-a disputat în sezonul 2006-2007. Un campionat care a dus Jiul în divizia ”B”, cu doar 20 puncte în 34 de etape! Dar echipa s-ar fi salvat dacă nu ar fi pierdut în ultimele două etape, 0-2 cu FC Vaslui şi cu Steaua…
Ambiţii mari însă la meciul cu Dinamo din etapa a 3-a. Un meci ghidonat din culise de aceeaşi echipă Dinamo, care la finalul meciului, câştigat cu 1-0 a stârnit furia publicului, echipa bucureşteană fiind nevoită să se ascundă în zona motelului ”Gambrinus” de la intrarea în Defileul Jiului.
Au fost patru episoade în care Dinamo s-a folosit de orice mijloc de a dărâma buturuga mică…
Genu TUŢU