Lt. col. dr. Constantin Vlase, managerul militar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, face un bilanţ al primelor trei săptămâni de management medical. Medicul militar spune că în momentul de faţă unitatea medicală funcţionează la capacitate maximă.
Militarii au restabilit ordinea la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva după aproape o lună de la detaşarea lor la cel mai mare spital din judeţ. Ministerul Sănătăţii a impus conducere militară la SJU Deva ca urmare a infecţiilor cu noul coronavirus atât în rândul cadrelor medicale, cât şi în rândul pacienţilor.
Medicul militar explică de a găsit la SJU Deva în data de 8 aprilie, atunci când a preluat managementul unităţii medicale.
”Începând cu data de 8 aprilie am preluat manageriatul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. În momentul în care am ajuns aici am găsit o instituţie sanitară care era dispusă în carantinare. Imediat am aşezat un plan de măsuri în vederea ieşirii din această situaţie de carantină a acestei instituţii. Primul lucru la care am purces, a fost crearea unor echipe de lucru cu personalul medical disponibil, pentru a putea continua desfăşurarea activităţii în această instituţie. Neapărat a fost necesar să efectuăm o dezinfecţie de nivel înalt în toate spaţiile disponibile pentru a asigura condiţiile de muncă necesare personalului medico-sanitar. Am creat de asemenea circuitele funcţionale pentru a face o separare fizică a spaţiilor de cazare pentru pacienţii bolnavi de COVID-19 şi a asigura în acelaşi timp, spaţii administrative de lucru pentru personalul medico-sanitar pentru că nu este recomandat ca ambele circuite să se întretaie”,  a spus lt. col. dr. Constantin Vlase, într-o postare a Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
În data de 13 aprilie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva a ieşit din carantină. Tot începând cu acea dată, la unitatea medicală au fost internaţi pacienţii diagnosticaţi cu noul coronavirus. spitalul din Deva este spital COVID, adică aici sunt trataţi bolnavii cu noul coronavirus.
”În data de 13 aprilie, când spitalul efectiv a ieşit din situaţia de carantinare, spitalul efectiv a fost pregătit pentru pentru a prelua afluxul de pacienţi din judeţul Hunedoara. Începând cu data de 13 am internat pacienţi cu aceste afecţiuni, ne-am ocupat de ei şi, acum la aproximativ 2-3  săptămâni de la începutul acestei perioade suntem în măsură să spunem că deja apar primele rezultate. Primele rezultate sunt concludente. La momentul actual numărul pacienţi externaţi, adică vindecaţi depăşeşte numărul pacienţilor internaţi Din punctul meu de vedere acesta este un semnal pozitiv care presupune faptul că această instituţie este funcţională, această instituţie funcţionează după proceduri bine stabilite şi reglementate. Din personalul medico-sanitar care îşi desfăşoară activitatea nu mai avem cazuri noi de apariţie a infecţiei la personalul medico-sanitar. Suntem în măsură să spunem că instituţia este funcţională la capacitate de 100%, putem să spunem că au fost refăcute stocurile de materiale de protecţie şi tot ceea ce înseamnă medicaţie pentru specificul acestor pacienţi, şi cel puţin 3-4 săptămâni de acum încolo toate sunt asigurate pentru a desfăşura activitatea în condiţii normale”, a mai spus lt. col. dr. Constantin Vlase, managerul militar al SJU Deva.
Cosmin BACIU