Incident terifiant la Orăştie

Mai multe ONG-uri care se ocupă de salvarea câinilor fără stăpân au iniţiat o petiţie prin care cer pedepsirea aspră a hunedoreanului care a asmuţit un câine amstaff pe un maidanez.
A filmat întreaga scenă şi apoi s-a lăudat cu fapta reprobabilă pe reţelele de socializare. Individul are 25 de ani iar proprietarul amstaff-ului, fratele lui, are 41 de ani şi este din Turdaş. În filmarea terifiantă se vede clar că totul a fost premeditat. Căţelul fără stăpân este aruncat într-o groapă de mici dimensiuni iar apoi câinele amstaff asmuţit asupra lui.
Incidentul terifiant ar fi avut loc la finele săptămânii trecute, în Orăştie, iar poliţiştii hunedoreni au fost alertaţi de iubitorii de animale după postarea filmului în care câinele fără stăpân este sfâşiat de amstaff. Cel care a filmate scenele de cruzime şi apoi s-a lăudat pe Facebook, un localnic de 25 de ani, a motivat că a încercat să-i despartă după ce poliţiştii l-au luat la întrebări.
”Poliţia Municipiului Orăştie efectuează cercetări privind o postare pe o reţea de socializare, în care se observă cum un câine din o rasă considerată agresivă a atacat un alt câine. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au identificat persoana care a realizat filmarea respectivă, un tânăr de 25 de ani, din Orăştie. Acesta a declarat că nu e el este proprietarul de câinelui agresiv (care ar aparţine fratelui său) şi ca el a intervenit pentru a-i despărţi pe cei doi câini (…) după care a postat  filmarea pe reţeaua de socializare”, informează IPJ Hunedoara. Tânărul a fost dus la sediul Poliţiei Municipiului Orăştie  pentru continuarea cercetărilor şi a fost  totodată sancţionat  contravenţional cu amendă în valoare de 3.000 de lei pentru  nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare. Anchetatorii l-au găsit şi pe proprietarul câinelui amstaff şi l-au amendat tot cu 3000 de lei.
Acesta este un bărbat în vârstă de 41 de ani, din comună Turdaş, care le-a spus poliţiştilor că a cumpărat câinele în luna aprilie a acestui an, nu deţine acte de provenienţă, carnet de sănătate sau asigurare obligatorie pentru animal. ”Acesta a mai precizat că ţinea câinele într-o anexă gospodărească, lângă domiciliul său, de unde câinele a ieşit împotriva voinţei proprietarului. (…) Poliţiştii continuă cercetările în acest caz, urmând ca faţă de proprietarul câinelui agresiv să fie dispuse măsuri legale”, a mai informat IPJ Hunedoara. Căţelul sfâşiat a fost preluat de cei de la Kola Kariola şi dus în adăpost temporar la un iubitor de animale. Va fi tratat la Petroşani de către medicii veterinari.
”Să nu credeţi că uitam şi de amstaff pentru că se face totul pentru preluarea lui, un câine care nu merită să rămână în mâinile acelor bolnavi”, spun cei de la Kola Kariola.
Campania iniţiată de Asociaţia Toto & Pufi şi de Animals Internaţional cere pedepsirea celor care comit asemenea fapte de o cruzime ieşită din comun.
Petiţia iniţiată pentru pedepsirea aspră a celor doi hunedoreni cât şi a altora va ajunge pe masa premierului Ludovic Orban. Iniţiatorii cer majorarea pedepselor pentru cei care comit acte de cruzime împotriva animalelor cu închisoare de la 2 până la 10 ani şi acordarea lor fără excepţie, cu executare, pentru toate faptele deliberate. Lista solicitărilor este mult mai lungă, însă iar iniţiatorii şi susţinătorii petiţiei spun că un OUG este absolut necesar şi în folosul societăţii, putându-se preveni abuzuri grave.
Maximilian Gânju

Advertisements