Centrul municipiului Petroşani este acum colorat de lalele, iar specialiştii care se ocupă de aceste grădini publice vorbesc despre o specie pe care au adus-o, una ce provine din laleaua neagră.
Au decis asta, după ce au considerat că la Petroşani, un oraş mineresc, s-ar potrivi o astfel de specie.  Sunt mov, însă, iar aranjamentele le fac câteva femei ce, de zeci de ani, obţin diverse specii de flori ce umplu oraşul.  „De 30 de ani lucrez şi am plantat panseluţe, gard viu. Am făcut răsadurile, am plivit buruienile şi acum plantăm, la serele din Petroşani, răsaduri. A venit rândul lalelelor să înflorească. Le schimbăm şi pe acestea în luna mai, poate în iunie, că nu ţin mult. Eu m-am angajat la sere de la 19 ani şi îmi place foarte mult să lucrez aici. Ud florile mereu şi muncesc cu colegele mele foarte mult, că florile din oraş să arate aşa”, mi-a spus  Mihaela Tamaş, una dintre florăresele de la serele din Petroşani.
Serele de la Petroşani au o vechime considerabilă şi, pentru că nu pot funcţiona pe timpul iernii decât într-o mică măsură, ar avea nevoie de îmbunătăţiri. La asta s-au gândit şi cei din administraţia locală, care acum speră să acceseze fonduri pentru a avea o seră performantă care să şi producă răsadurile necesare florarilor. „Noi continuăm această activitate de plantare de flori. Lalelele le-am plantat în noiembrie şi acum au înflorit. Acum, plantăm panseluţele şi alte flori care sunt cultivate în sera noastră. Ne gândim să reabilităm serele şi vor identifica un proiect pe fonduri europene cu care să modernizăm sera de la Petroşani”, a adăugat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
În toate scuarurile din Petroşani sunt acum lalele ce au înflorit şi, pentru a le susţine o vreme, florăresele spun că este nevoie, pe de o parte să fie udate constant, iar pe de altă parte, au nevoie şi de alte flori. Lalelele nu vor ţine mult timp şi panseluţele le vor suplini până  la finele lunii mai, când florăresele spun că vor reamenaja rondurile de flori cu alte specii de vară.
Diana Mitrache