Podul lui Dumnezeu este unicul pasaj rutier natural funcţional la nivel naţional si al 2-lea ca mărime din lume. Este Podul Natural de la Ponoarele, cel care ocupă un binemeritat loc fruntaş şi la nivel mondial.
De podul lui Dumnezeu se leagă o serie de legende. Din bătrâni se povesteşte că aici locuia Dracul, oamenii rugându-se lui Dumnezeu să-i scape de el. Atunci, Dumezeu, a lovit cu palma în tavanul peşterii, unde locuia Diavolul, care s-a prăbuşit peste intrare. Dar Dracul a scăpat, ieşind pe cealaltă gură a peşterii şi s-a agăţat cu ghearele de vârful Dealul Peşterii. Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele: Stânca Dracului.
Altă legendă spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim să treacă prin Tismana după ce oamenii l-au alungat din comună, punându-i în traistă o găină cu gâtul tăiat, o pâine şi un cuţit, acuzându-l de furt. Pe la anul 1370, călugărul era în căutarea unei cascade care i s-a arătat în vis şi deasupra careia trebuia să construiască o mănăstire. Din Ponoarele a plecat la Tismana, unde a ridicat mănăstirea (Tismana). Înainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele, să fie fără peşti şi să o înghită pământul. Şi chiar aşa s-a întâmplat, pentru că pe cursul ei s-au construit 8 mori,iar în ea nu trăieşte nici un peşte.
Cosmin BACIU