O construcţie refăcută din temelii şi până în pod, modernizată la standarde europene şi total schimbată va găzdui, cel mai probabil din vară, Muzeul Mineritului.
Unic în România, acest muzeu a fost refăcut în ultimii ani, iar la acest moment, cu câteva luni înainte de inaugurare, primarul din Petroşani a ţinut să facă o verificare a stadiului în care s-a ajuns.
„Suntem pe ultima sută de metri cu lucrările, iar termenul de finalizare ala acestora este în luna august. S-a reabilitat şi ceea ce este în exteriorul muzeului, nu numai în interior, iar la subsol este o zonă în care va fi redată forma reală a unui abataj din minele din Valea Jiului”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
Şi, dacă la subsol vom găsi o galerie ca în mină, la care ajungem trecând printr-o colivie, din acelaşi fel cu cele pe care le folosesc minerii la intrarea în subteran, afară, în curtea muzeului, sunt expuse piese ce au folosit la exploatarea galeriilor, în timp ce în pod găsim piese din folclorul autentic rural al aşezărilor momârlăneşti.

„Acest muzeu fiind unic în ţară, are exponate unice, pe care nu le vom găsi în altă parte. Pe de altă parte, vom avea un spaţiu destinat Muzeului Muntelui, un colţ etnografic, din zona Văii Jiului, iar Brâncuşi va avea o zonă rezervată în continuare”, a mai spus Iacob Ridzi.
Fiecare piesă ce va fi expusă, va avea o poveste, pe care vizitatorii o pot auzi pe suport audio, întreaga tehnologie de ultimă generaţie fiind disponibilă la fiecare tur ghidat.
Muzeul va intra apoi, aşa cum spune primarul, într-un circuit şi va atrage astfel şi vizitatorii.
„Îl vom introduce într-un circuit al muzeelor din România, pentru că, după reabilitare, eu cred că va fi un muzeu care poate rivaliza cu oricare din Europa. Noi ne-am axat mai mult pe expunerea fizică şi mai puţin pe un itinerariu virtual, cum este şi în alte muzee din lume”, a conchis primarul.
Muzeul Mineritului va fi dat în folosinţă în luna august, cel mai probabil de Ziua Minerului.  Proiectul prevede şi amenajarea suprafeţei exterioare cu alei, trotuare, spaţii verzi, precum şi realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea exponatelor exterioare şi a unui spaţiu tip piaţetă în faţa clădirii.
Muzeul Mineritului a fost înfiinţat în anul 1962, dar funcţionează într-o clădire veche de circa 100 de ani, care acum a fost adusă la standarde actuale. A fost deschis ca un omagiu adus minerilor, iniţial fiind axat doar pe tehnicile de exploatare minieră.
Startul lucrărilor s-a dat în august 2018, iar lucrările sunt executate de SC Axa Construct SRL din Sighetu Marmaţiei, proiectarea fiind gândită de 3 firme pe diverse domenii, respectiv: arhitectură, lucrări de rezistenţă şi  lucrări pentru instalaţiile existente, costul total al amenajării fiind de 4,9 milioane de lei.
Diana Mitrache