La Uricani, o metoda ce necesita mai putin efort: “Iau apa din Jiu, o fierb si asta e”. Peste 300 de familii din Uricani nu au apa in apartamente de mai bine de o saptamana. In tot acest timp, angajatii Apa Serv lucreaza incontinuu, de dimineata pana seara, dar fara rezultate, fiindca tevile se incapataneaza sa inghete din nou, de pe o zi pe alta.La izvoarele cu apa potabila din jurul Uricaniului este coada de mai bine de sapte zile, chiar daca afara e ger si viscoleste.

”Apa este vitala, ai nevoie de ea la mancare, la spalat, la baie… ce sa mai spun de spalat haine, ca nu am unde, iar eu am patru copii. Daca ar veni vreo urgie, am muri cu totii in case ca nu am avea apa. E mai bine la casa, nu in cutii de chibrituri unde ramai sinistrat. Dar ne-a trebuit sa fim domni, sa avem WC in casa si apa din perete. Asa ne trebuie”, spune, suparata, Cornelia.”Saptamana trecuta am avut apa o singura zi, dupa care a inghetat toata coloana, de sus pana jos dupa alta jumatate de zi. Iar acum tevile au si crapat din cauza gerului si acum trebuie sa platim milioane de lei ca sa le montam. Exact asta imi mai trebuia acum, sa nu am apa si sa mai dau si jumatate din salariu sa imi rezolv problema. La izvor fac chiar si 10 drumuri dus-intors, ca mi-am umplut toate oalele, toate borcanele goale si galetile. Copiii voiau sa vina si ei, dar unde sa vina sa ma ajute pe gerul acesta, zapada e pana la gat”, povesteste si Geanina, mama a doi copii.Altii au gasit o metoda ce necesita mai putin efort: iau apa din Jiu, o fierb si ”asta e”, supa cum singuri declara:

”La oricare dintre izvoare trebuie sa mergi cel putin un kilometru. Faci 1 km dus, unul intors, cu cate 10 litri in mana… e mult de munca si nu stiu daca merita. Jiul e mai aproape, e chiar in spatele blocului meu si iau cu galetile apa pentru ce imi trebuie, o fierb si asta e. Nu se intampla nimic, pana acum nici unul dintre noi nu am murit”.

Anamaria NEDELCOFF