Cel puţin 4 pacienţi au fost refuzaţi de alte spitale, după ce medicii de la Petroşani au cerut internarea lor în spitale COVID. Şi asta, pe motiv că nu ar fi confirmaţi de testele PCR.
Asta a afirmat medicul Alin Vasilescu, managerul spitalului de Urgenţă de la Petroşani, care a şi precizat că un ultim caz a fost al unei gravide, asimptomatice, dar că acesta nu a fost un caz singular. „Motivaţia cea mai frecventă a fost că nu au locuri, sau că nu  primesc decât pacienţi pozitivi, confirmaţi PCR. Din păcate, aici, din punct de vedere legal, afirmaţia nu stă în picioare. Există o dispoziţie dată de Raed Arafat., că nu poţi condiţiona internarea unui pacient de existenţa sau nu a testului, sau a rezultatului. Dar nu te poţi apuca la 2  noaptea să te cerţi pe tema asta. Sunt pacienţi la care mai poţi să mai lălăi, până stabileşti unde îl duci, dar sunt pacienţi la care trebuie să intervenim cât mai repede. Intervine atunci doar problema umană”, a spus dr Alin Vasilescu, manager SUP.
În spitalul de la Petroşani sunt, aşa cum a zis managerul Alin Vasilescu, doar pacienţi suspecţi, pentru care s-au luat toate măsurile şi sunt trataţi ca pacienţi pozitivi, suspiciunea fiind dată de rezultatul pozitiv prin testul rapid ce le-a fost făcut la internare, în mod obligatoriu.
„Testul rapid pozitiv nu înseamnă că ai obligatoriu la momentul respectiv. Înseamnă că ai anticorpii. Şi, în funcţie de intervalul de la momentul contactului şi de categoria de anticorpi, poţi fi doar cu anticorpi”, mai susţine medicul Alin Vasilescu.
Astfel de situaţii au loc frecvent, deşi, aşa cum afirmă medicii, un astfel de pacient, pozitivat de un test rapid, ar trebui să fie preluat obligatoriu de un spital de specialitate. Tratamentul se dă, însă, doar în momentul în care testul PCR este confirmat pozitiv.
Diana Mitrache