Oameni mulți, aglomerație, dar prea puține de cumpărat. Și asta este valabil pentru cei care au vrut să pună pe masă friptura de miel.
Ultimii miei s-au vândut în piața agroalimentară de la Petroșani vineri, la prima oră. A fost absolut neașteptat și oamenii, care mai doreau să cumpere carne de miel sau ied, au rămas nedumeriți. Iar asta, în condițiile în care prețul săltase simțitor.
“Acum am ajuns și un singur miel am mai vândut. Am dat de acasă și asta este, am venit cu puțini miei acum. Nu știu cum să zic că merg vânzările, dar recunosc prețul e mult mai mare ca anul trecut. Atunci am dat de 18 lei. Acum cu 30 de lei”, mi-a spus un cioban.
„Am cumpărat cu 30 de lei kg. E ieftin”, a strigat în glumă un om ce cumpărase ultimul miel din piață.
„Am venit acum să vând. A mers bine, dar nu mai am miei. E mai bine ca anul trecut”, recunoștea un al cioban, care își strângea cuțitele și cântarul, mult prea devreme, față de alți ani.
„Îi cu 10 lei mai scump ca anul trecut. Am luat unul de 12 kg și era ultimul. Am stat de o oră aici să aștept poate mai vine vreun cioban”, a adăugat un alt cumpărător, care ajunsese să cumpere un alt miel.
De vină pentru lipsa mieilor din piață sunt restricțiile, pentru că ciobanii nu s-au mai încumetat să vină cu marfa din alte județe și, drept urmare, în piață am rămas fără miei, iar cei care au adus câte unul, doi, i-au vândut imediat și la preț bun pentru crescători. „Din nefericire, vineri, la ora 10,00 mai sunt doi-trei miei. Din cauza stării de urgență, am avut puțini producători. Au venit doar din județ. Nu au mai venit, ca de obicei din Gorj, Caraș, au fost puțini”, a spus Adrian Bărăscu, șef al Serviciului Administrarea Piețelor Petroșani.
Lipsa mărfii nu a făcut să scadă afluența oamenilor, iar la piață aglomerația s-a făcut, din nou, simțită. „Avem suportul poliției locale și avem și oamenii noștri, cu care restricționăm accesul oamenilor. Intră maxim 20 de persoane. Momentan nu mai sunt miei, dar oamenii au rămas să aștepte”, a mai spus șeful pieței din Petroșani.
Instituția Prefectului de Hunedoara a remis un comunicat în care se cere distanțarea socială și mulă responsabilitate, din partea celor ce, în aceste zile, merg la cumpărături. „Aglomeraţia din magazine sau din pieţe nu face decât să ne pună în pericol, pe noi şi pe pe cei din jurul nostru. Alegeţi ca în zilele de vineri şi sâmbătă să rămâneţi acasă, cu familia, nu în magazine pentru cumpărături.
Vă mulţumesc pentru înţelegere şi vă rog să respectaţi în continuare regulile de distanţare socială şi de protecţie personală. În ţara noastră este încă în vigoare Starea de Urgenţă, şi trebuie să repectăm toate prevederile ordonanţelor militare, referitoare la deplasarea în afara locuinţei”, se arată în comunicatul semnat de prefectul județului Hunedoara Vasilică Potecă.

Diana Mitrache