Doi muncitori, morţi la mina Uricani. Unul, în prima lui zi de lucru

 

Doi muncitori de 31 şi 41 de ani au murit, după ce  au fost prinşi sub dărâmături la mina Uricani din Valea Jiului. Turnul unei instalaţii cu skip s-a prăbuşit peste utilajele cu care lucrau la demolarea lui. Incidentul a avut loc miercuri dimineaţă şi oamenii care au fost prinşi sub dărâmături nu au avut şanse de supravieţuire.
Unul era angajat de doar o zi, în timp ce al doilea de doar o lună.
Potrivit ISU Hunedoara, tone de moloz şi blocuri uriaşe de beton s-au prăbuşit peste  utilajele în care se aflau trei muncitori care lucrau la ecologizarea minei, iar unul dintre ei  a reuşit să se salveze. Ceilalţi doi, unul din Petrila şi altul din Lupeni, au fost prinşi în maşinile peste care s-a prăbuşit molozul.
„În jurul orei 10,00, miercuri, am fost solicitaţi să intervenim la Mina Uricani, unde a avut loc un accident de muncă, două persoane fiind prinse sub dărâmăturile unui puţ de mină. La faţa locului s-au deplasat echipaje ale SAJ şi SMURD, persoanele fiind prinse sub dărâmături, în două utilaje cu care lucrau la dărâmarea puţului de mină. Din datele pe care le am, şansele de supravieţuire sunt minime, deoarece au fost prinse sub tone de piatră şi bucăţi de fier ce au căzut din puţul respectiv”, a spus, imediat după producerea accidentului, dr Călin Dumitrescu, purtător de cuvânt al Ambulanţei Hunedoara.

Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Hunedoara a demarat o anchetă la faţa locului, pentru a stabili cu exactitate cum s-au petrecut lucrurile acolo.  „Este vorba despre o firmă din judeţul Maramureş, care preluase zona minei Uricani pentru ecologizare, urmând ca în jurul datei de 16 aprilie să pună la pământ puţul cu skip. Deja făcuseră găurile pentru explozibil, iar miercuri, cu un buldozer cu pickamer au săpat ceva, la baza puţului, la o fundaţie. Din vibraţii, probabil, s-a prăbuşit puţul peste deserventul excavatorului şi peste şoferul unui autocamion, care aştepta acolo la încărcat.  Probabil, sunt decedaţi”, a declarat şi Florin Bozdog, şeful ITM Hunedoara. La locul surpării, echipajele de pompieri ale Detaşamentului Petroşani specializate în misiuni de salvare şi ajutor medical şi echipe ale Serviciului de Ambulanţa din  Petroşani, au săpat ore bune pentru a scoate la suprafaţă trupurile celor doi muncitori.
„Pompierii au utilizat echipamente aflate în dotarea containerului multirisc. Cu ajutorul acestora, se realizează îndepărtarea materialelor de construcţie şi, cu o cameră performantă am încercat să pătrundem sub acest moloz, pentru a identifica locul unde cei doi erau prinşi. În plus, un echipaj de căutare canină a fost utilizat în acelaşi scop”, a spus Anemona Doda, purtător de cuvânt ISU Hunedoara.
Ancheta va scoate la iveală toate detaliile accidentului colectiv de muncă, produs la suprafaţa minei aflată în ecologizare. De altfel, Mina Uricani a fost închisă la sfârşitul anului 2017, iar acum au loc lucrări doar la perimetrul de la suprafaţă.
Diana Mitrache

3 comentarii la „Doi muncitori, morţi la mina Uricani. Unul, în prima lui zi de lucru

 • 15 aprilie 2020 la 20:21
  Permalink

  Si ne mai intrebam de ce romanii pleaca peste hotare la lucru…sunt mai bine platiti, li se asigura conditii cat de cat decente de cazare, hrana, trai si lucrul cel mai important, protectia muncii este protectia muncii…In Romania lucrezi pe salariul minim pe economie, si ala cand i se scoala la patron nu ti-l da tot, zilele suplimentare nu sunt platite, masa sau transport fara decontari, iar normele de protectia muncii ZERO BARAT, nu intereseaza pe nimeni…in cel mai fericit caz primesti o casca si o vesta colorata…Nu mai zic de munca la negru…Traiasca ITM-ul ca spaga merge…

  Răspunde
  • 15 aprilie 2020 la 23:37
   Permalink

   Bun comentariu, la obiect. P?cat de via?a pierdut?!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.