Senatorul Cristian Resmeriţă aduce vestea bună pentru beneficiarii pensiilor de urmaş, încă 200 de decizii au fost recalculate în baza Legii 221/2018

Recalcularea pensiilor de urmas în baza Legii 221/2018 a început cu întârziere, abia în acest an, ca urmare a demersurilor făcute de senatorul Cristian Resmeriţă, iniţiatorul acestei legi, Casa Judeţeană  de Pensii împreună cu Casa locală din Petroşani s-au mobilizat şi fac eforturi pentru ca acestea să fie recalculate cât mai repede.
„Mă bucur de fiecare pas făcut cu privire la punerea în aplicare a prevederilor Legii 221/2018, legea face dreptate pensionarilor mineri, ea prevede recalcularea pensiilor minerilor care au lucrat in  grupele I şi II de muncă şi ale căror drepturi la pensie s-au deschis înainte de 01 .01.2011 şi urmasilor  acestora.
Vestea bună este că în perioada imediat următoare, urmare a eforturilor depuse de angajatele Casei Judetene şi Locale de Pensii, 200 de decizii de recalculare a pensiilor de urmasi vor ajunge la  beneficiari, acestea fiind aproape in totalitate femei, soţiile celor care au lucrat în mină în perioada 1990-2010. Reamintesc faptul că doamnele vor beneficia de  recalculare începând cu data de 01.10.2018 şi pe lângă pensia recalculată vor primi si sumele restante începând cu această dată, sume pe deplin meritate”, a declarat senatorul Cristian Resmeriţă:.
Dreptul la pensie de urmaş este garantat pe tot parcursul vieţii, din momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. Dacă soţii au fost căsătoriţi de mai puţin de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Soţul supravieţuitor poate, ca şi până acum, să opteze să ia 50% din pensia soţului decedat, cu renunţarea la propria pensie.
Limita de vârstă nu mai este valabilă în cazul persoanelor cu grad I sau II de invaliditate, cu condiţia ca durata căsătoriei să fi fost de cel puţin un an sau în cazul în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
În cazul în care la data decesului soţului susţinător al familiei, soţul supravieţuitor are în îngrijire unul sau mai mulţi copii cu vârste mai mici de 7 ani, vor beneficia de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, dacă în această perioadă nu realizează venituri brute lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Dacă, în urma recalculării, rezultă o valoare a pensiei mai mică decât cea în plată, aceasta nu se va modifica.

2 comentarii la „Senatorul Cristian Resmeriţă aduce vestea bună pentru beneficiarii pensiilor de urmaş, încă 200 de decizii au fost recalculate în baza Legii 221/2018

 • 15 aprilie 2020 la 08:10
  Permalink

  Domnule senator, toate bune si frumoase, e bine ca ati adus o bruma de bucurie in randurile pensionarilor, tot respectul pentru initiativa dumneavoastra, dar am si eu o intrebare care sper sa ajunga la dumneavoastra:

  Cum ramane cu urmasele pensionarilor mineri iesiti la pensie inainte de 1990?

  Sunt foarte multe sotii ale acestor pensionari care inca nu au murit si care au cele mai mici pensii si sunt batrane, bolnave si cu sperantele spulberate de o lege care le-a lasat pe dinafara.
  Am mai lansat candva aceasta intrebare pentru dumneavoastra. Sper ca de data asta sa si primesc un raspuns, nu eu personal ci sarmanele batrane care inca asteapta un semn de la dumneavoastra.

  Ce raspuns aveti pentru aceste respectabile bunici ale noastre, domnule senator?

  Răspunde
 • 15 aprilie 2020 la 20:13
  Permalink

  frumos, superb. aveti un capitol intitulat politica doar pentru luceafarul rasmerita, care cere de toate dar nu da nimic. ati vazut vreo initiativa de renuntare la indemnizatiile sale de peste 10.000 de lei pe luna. eu nu sunt convins ca nu-mi veti publica comentariul dar l-am facut pentru cenzura voastra.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.