CEH vinde 1 MWatt h la preţul a două pachete de ţigări

Energia produsă de termocentralele din judeţul Hunedoara îngroapă şi mai mult sistemul energetic de aici, după ce CEH a reuşit să vândă cu un preţ mai mic de aproape 10 ori faţă de cel cu care produce acum energia din huilă.
Economia este grav afectată de pandemie, iar sistemul energetic naţional se află într-un colaps generat de lipsa cererii, după ce firmele mari consumatoare de energie şi-au oprit activitatea. Asta afectează acum şi Complexul Energetic Hunedoara, iar administratorul special al societăţii aflată în insolvenţă explică acum cum stau lucrurile, în cifre dure.
„Avem un preţ azi, cum nu o să vă vină să credeţi, pentru un MWatt h de 52 de lei. Adică, fix cât două pachete de ţigări. Spre comparaţie, într-o zi normală, preţul este de 250, ori 300 de lei şi noi azi avem 52 de lei. Reuşim să vindem azi, luni, 13 aprilie, cam 1.200 MWatt h. Costul de producţie este de 400 spre 500 de lei. Din câte m-am interesat, am avut un minim istoric săptămâna trecută, când, a fost undeva la 32 de lei, fix două pachete de ţigări”, a spus Cristian Roşu, administrator special la CEH.
4.100 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara primesc prime de Paşti, câte 150 de lei şi asta pentru că, aşa cum prevede legea, pe timpul stării de urgenţă nu se pot modifica contractele colective de muncă. CEH este în insolvenţă, iar eforturile celor ce gestionează acum situaţia acestei entităţi sunt considerabile.
„Creditorii sunt cu ochii pe noi şi orice plată pe care o facem este în atenţia lor. Trebuie să fim şi cu salariile la zi şi până acum am reuşit. Sperăm să fim şi pe viitor. Iar în data de 16 să putem da salariile. Avem, într-adevăr, restanţă la ajutorul de încălzire, un drept prevăzut în CCM, însă, facem eforturi ca să le putem plăti drepturile pentru care vin zi de zi la lucru”, mai afirmă Roşu.
Pentru a face faţă situaţiei generată de pandemie, personalul TESA este, pe rând, în concediu, iar minerii au organizat activitatea din 4 schimburi, doar pe 3. Situaţia este una fără precedent şi preţul energiei electrice este la un minim istoric.
Diana Mitrache

5 comentarii la „CEH vinde 1 MWatt h la preţul a două pachete de ţigări

 • 13 aprilie 2020 la 20:57
  Permalink

  daca sunt bani la bugetul statului putem vinde si pe 1 leu..

  Răspunde
  • 14 aprilie 2020 la 11:54
   Permalink

   cat timp alte orase si alte zone contribuie la „buget”….va tin si pe voi in spate…..caci cu ce produceti si ce incasati local….nu v-ati putea permite …”sa existati „

   Răspunde
   • 14 aprilie 2020 la 13:36
    Permalink

    Te oftici PSM- istule ? mai musca odata !!!

    Răspunde
 • 13 aprilie 2020 la 22:24
  Permalink

  Ma! Sincer imi pare rau de voi. De ce nu faceti contracte cu abonatii casnici din valea jiului si sa le dati curent? Eu m-as abona la voi, ca decit sa dau italienilor de la enel 620 lei pe 1000 kw asa cum am platit facturi lunare toata iarna, mai bine v-as da voua, sa aveti si voi o paine de pus pe masa la copilasi…

  Răspunde
 • 14 aprilie 2020 la 07:13
  Permalink

  Econoimistule , eu nu as risca sa cumpar de la CNH. Asta ar insemna sa am curent doar 2 zile pe luna si zau ca mi se strica porcu-n congelator….

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.