Nu mai puţin de 25 de persoane, dintre cele 30 care sunt internate la un cămin de bătrâni din municipiul Orăştie, dar şi cinci angajaţi ai unităţii de asistenţă socială au fost confirmaţi pozitiv, duminică, la infecţia cu noul coronavirus.
Toate azilele sunt acum în carantină şi nimeni, nici măcar personalul, nu mai ia legătura cu oamenii din exterior.
Conducerea DSP Hunedoara a explicat cum s-a putut întâmpla asta, pentru că, din data de 8 aprilie  la  spital au ajuns iniţial doi oameni de la azil. „Ele s-au prezentat pentru afecţiunile cronice pe care le aveau, dar prezentau şi simptome minore de infecţii respiratorii. S-au recoltat probe pentru depistarea virusului COVID -19 şi au fost internate” dr. Cecilia Birău, medic şef la DSP Hunedoara.
Imediat s-au prelevat probe de la toţi cei din azi, iar rezultatele au fost cele la care s-a ajuns ulterior, pentru că aproape toţi cei de acolo sunt infectaţi acum. „Probele au confirmat prezenţa virusului Covid-19, atât pentru persoanele care erau internate în Spitalul Municipal Orăştie, cât şi pentru 21 dintre rezidenţii care erau în acest cămin pentru persoane vârstnice, dar şi pentru cinci dintre angajaţi”, mai spune dr Cecilia Birău.
Ancheta epidemiologică a DSP Hunedoara a început din data de 8 aprilie şi este în derulare la căminul din Orăştie, căminul de bătrâni fiind închis pentru vizitatori din data de 3 aprilie.
Şi, pentru a evita astfel de cazuri, la Lonea s-au luat măsuri de carantinare a personalului care lucrează la azil. Asta, pentru că toate azilele intră în carantină în următoarele două săptămâni. „Personalul, aproximativ 22 de oameni, pe perioada de 14 zile, va fi cazat la o unitate hotelieră. Acolo vor servi şi masa, fără să ia contact cu alţi oameni. Vor fi duşi cu autobuzele de la locaţia hotelieră la azil şi de acolo înapoi. Avem aceleaşi măsuri în toate azilele”, a adăugat şi Costel Avram, administrator public al judeţului Hunedoara.
După aceste 14 zile, o altă perioadă de două săptămâni,  angajaţii azilelor vor fi izolaţi la domiciliu.  Toate aceste azile sunt acum în atenţia celor din Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru că situaţia de la Orăştie pare să fi degenerat din gestionării precare a situaţiei.
Diana Mitrache