”Stingerea datoriilor” CEH, încă un pas

O parte din datoriile Complexului Energetic Hunedoara ar putea fi şterse prin procedura de dare în plată. Conducerea CEH a finalizat documentaţia necesară pentru a i se şterge datoriile bugetare. Anul trecut, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă un document prin care se dă posibilitatea legală de a se şterge datoriile bugetare ale Complexului Energetic Hunedoara, prin darea în plată a activelor către Ministerul Economiei.
Pentru a beneficia de ştergerea datoriilor e nevoie ca producătorii de energie să înainteze o cerere, aprobată prin hotărâre AGA şi care să cuprindă o analiză tehnico-economică privind justificarea operaţiunii şi efectele acesteia, însoţită de avizul favorabil al Ministerului Economiei şi al operatorului de transport şi sistem Transelectrica, inclusiv cu privire la caracterul necesar al activelor care urmează să fie date în plată pentru siguranţa sistemului energetic naţional şi al unităţii administrativ-teritoriale, dacă activele respective concură şi la asigurarea furnizării energiei termice în sistem centralizat şi dacă unitatea teritorială respectivă solicită preluarea acestor active.
Documentul a fost finalizat de către cei de la Complexul Energetic Hunedoara. Acesta cuprinde şi lista bunurilor aferente activelor funcţionale energetice şi miniere care ar putea fi date în plată, potrivit unui document al companiei.
Stingerea creanţelor fiscale şi bugetare se va face la valoarea bunurilor ce intră în componenţa activelor funcţionale energetice şi activelor miniere ce asigură cărbunele necesar funcţionării acestora, stabilită prin raportul de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat în condiţiile legii.  Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă având datorii de 6,1 miliarde lei, cei mai mari creditori fiind instituţii şi societăţi ale statului.
Cosmin BACIU

Advertisements

Un comentariu la „”Stingerea datoriilor” CEH, încă un pas

  • 13 aprilie 2020 la 20:54
    Permalink

    cat timp sunt bani la bugetul statului nu ne intereseaza cati pasi sunt

Comentariile sunt închise.