Toate oraşele Văii Jiului au fost periate, la finele săptămânii trecute, de poliţişti şi jandarmi. Au fost căutaţi cei care umblau nejustificat pe străzi.
Specialiştii spun că vâfrul epidemiei în România va fi după Paşti, a doua jumătate a lunii aprilie, iar asta pentru că acum, de sărbători, oamenii uită de restricţii. În plus, un alt motiv ce a generat razia în Valea Jiului a fost scandalul de la Vulcan, ce a degenerat în stradă.
Vineri de dimineaţă, efective mărite de poliţişti, maşini şi un întreg aparat a fost mobilizat în toate cartierele în care este cunoscut faptul că oamenii nu respectă ordonanţa militară. Ore în şir, oamenii legii au verificat adrese şi au trimis oamenii în case.
„Poliţiştii de poliţie rutieră, ordine publică şi investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara şi cei ai subunităţilor de poliţie din Valea Jiului derulează o acţiune cu efective mărite, pentru verificarea respectării măsurilor impuse în perioada stării de urgenţă.
Aceştia au fost pe raza localităţilor Petroşani, Aninoasa, Petrila, Vulcan, Lupeni şi Uricani, unde au controlat   autovehicule şi au legitimat  persoanele aflate pe domeniul public. Sunt vizate  prevederile art. 1 din Ordonanţa Militară nr. 3/2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, dar şi respectarea prevederilor O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Acţiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor Serviciului Acţiuni Speciale.
În continuare, dispozitivele de poliţie sunt prezente in strada şi vor desfăşura activităţi pentru menţinerea unui climat de ordine si siguranta publica.  Astfel de acţiuni vor avea loc si in alte zone din judeţul”, a spus Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Acţiunile vin şi după ce, joi, la prânz, mai mulţi oameni au ieşit în stradă la Vulcan, locul în care situaţia a degenerat, după ce doi bărbaţi s-au urcat pe un bloc şi au ameninţat că se aruncă în gol.
La nivel naţional au fost întocmite 350 de dosare penale, de către reprezentanţii MAI, pentru zădărnicia transmiterii bolilor. În ultimele 24 de ore au fost depistaţi peste 9.000 de oameni care nu respectau aceste măsuri.
Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara –
Număr persoane aflate în carantină: 378
Număr persoane ieşite din carantină: 186
Număr persoane aflate în izolare: 2.597
Număr persoane ieşite din izolare: 2.577

Cazuri confirmate de la începutul monitorizării, conform datelor prezentate de I.N.S.P:  254
Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din judeţul Hunedoara au desfăşurat misiuni în contextul Stării de Urgenţă şi al respectării pervederilor ordonanţelor militare, astfel: echipele de jandarmi din judeţul Hunedoara au efectuat 50 de misiuni şi au aplicat 31 sanctiuni valoare 44.600 lei pentru nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare. Totodată, echipele de jandarmi au efectuat 6 misiuni de insoţire coloane spre alte judeţe şi tranzit spre centre de carantină din judeţ, pentru 21  persoane. De la ultima raportare, 10 aprilie 2020, poliţiştii din judeţul Hunedoara au aplicat 127 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea ordonanţelor militare, referitoare la restricţionarea circulatiei. Valoarea totală a sancţiunilor este de 210.500 de lei.
Reamintim că dispozitivele de siguranţă publică acţionează pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, dar şi pentru a preveni şi combate inegalităţile de orice fel.
Pentru ambele structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din judeţul Hunedoara, acţiunile  preventive vor continua in perioada următoare. De asemenea, în misiunile lor, poliţiştii şi jandarmii sunt sprijiniţi de poliţişti locali.
Diana Mitrache