Candidati bogati, candidati sãraci / Care sunt averile celor care au intrat în cursa electoralã

„Nu mã duc în  Parlament sã mã îmbogãtesc. Eu am deja!”. Cam de câte ori ati auzit aceastã frazã? Probabil la fiecare campanie electoralã, spusã de cei care ne cer votul, pentru a ne convinge de bunele lor intentii. Iar la unii chiar asa este. Au acumulat în timp suficienti bani sau alte bunuri de valoare încât sã le asigure un trai decent. Pentru altii, însã, averile nu s-au prins de ei, chiar dacã au muncit zeci de ani.

Candidati bogati si candidati sãraci. Cam asa se poate descrie situatia celor care, în data de 9 decembrie cer votul hunedorenilor la Senat si Camera Deputatilor, potrivit declaratiilor de avere, postate pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate. Cei mai bine situati sunt cei care au mai avut si pânã acum functii publice, ori au fost deputati sau senatori în Parlamentul României. Si, dacã unii preferã sã îsi tinã banii în bãnci, altii preferã bijuteriile sau obiectele de valoare, ori îsi împrumutã prietenii sau firmele unde lucreazã cu diverse sume de bani. Asta dincolo de faptul cã mai toti se plâng cã au datorii în bãnci.

Cosmin Nicula (USL), unul dintre senatorii hunedoreni care mai vrea un mandat, nu se poate plânge si este unul dintre candidatii care a strâns ceva avere. Are trei terenuri, douã case, un apartament, un autoturism si vreo 20.000 de euro în conturi. Si Florin Mârza (ARD) are 3 terenuri, douã case, douã apartamente si o casã de vacantã, un autoturism, dar si bijuterii din  aur si platinã în valoare de 750.000 de lei.

Iosif Andras (UDMR) are douã case, un apartament, trei terenuri, vreo 77.000 de lei în conturi, la care se adaugã diverse sume în euro si dolari.

Unul dintre cei mai bogati candidati al Senat este liderul PDL Hunedoara, Dorin Gligor, cu douã apartamente, douã terenuri, douã autoturisme, 30.000 de lei si alte câteva mii de euro în bãnci sub formã de depozite bancare, conturi sau fonduri de investitii.

Nici Dorin Pãran (USL) nu se poate plânge, cu 7 imobile, trei masini si tot atâtea depozite bancare, în timp ce actualul Ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu (USL), are douã terenuri, trei apartamente, o casã de vacantã, conturi, depozite bancare si fonduri de investitii de peste 120.000 de euro. În schimb, Haralambie Vochitoiu (PPDD), spune cã nu are decât un apartament, nicio masinã (doar pe firmã), nu are bani în conturi, dar, în schimb, are peste 700.000 de lei acordati ca împrumut, în nume personal, cãtre firmele pe care le controleazã direct sau prin intermediari. Si fostul prefect de Hunedoara, Marius Cristian Vladu (PPDD) are acelasi obicei si, dacã tot nu are bani în bãnci, a dat sub formã de împrumut 180.000 de euro cãtre firma unde este director si unde lucreazã si copiii lui. Multi dintre candidatii la Senat din judetul Hunedoara au în general, conform propriilor declaratii, bani cât sã nu poatã fi considerati sãraci, adicã un salariu, un apartament si, eventual, o masinã.

Cum stau deputatii

Si candidatii la Camera Deputatilor au o situatie financiarã similarã celor de la Senat, adicã vorbim despre candidati bogati si candidati sãraci. În prima categorie intrã, fãrã doar si poate Carmen Hãrãu (USL) care vine din mediul de afaceri. Adorã arta si, împreunã cu sotul ei, detine o colectie de tablouri de 200.000 de euro, dar si bijuterii în valoare de 50.000 de euro. De asemenea, mai detine un teren, un apartament, douã case, 400.000 de lei în bãnci, dar si vreo 200.000 de lei bani acordati sub formã de împrumut. Si fostul primar al Devei, Mircia Muntean (ARD) este unul dintre candidatii bogati, cu patru terenuri, douã apartamente, douã autoturisme si câteva zeci de mii de euro în bãnci, despre care sustine cã provin din diverse mosteniri. De asemenea, actualul deputat Laurentiu Nistor (USL) are 7 terenuri, douã case, un apartament, douã autoturisme, conturi si depozite bancare de peste 350.000 de lei si câteva mii de euro. Un alt candidat avut este si Dan Radu Rusanu (USL), cu 8 terenuri agricole si livezi, tablouri, sculpturi sau bijuterii în valoare de 55.000 de euro si aproximativ un milion de lei în bãnci. Bogdan Tâmpãu (USL) preferã tot bijuteriile în locul conturilor bancare, si are astfel de obiecte de valoare  de 18.000 de euro. Si Iosif Blaga (ARD) a acumulat ceva cât timp a stat în parlament. Are douã terenuri, douã masini, o rulotã si vreo 70.000 de lei în bãnci, în timp ce Tiberiu Borca (ARD), fostul director al Termocentralei Mintia, are 2 terenuri, un apartament, douã masini si 100.000 de lei în bãnci. Cândva pe lista celor mai bogati parlamentari hunedoreni, Monica Iacob – Ridzi (PPDD) pare sã fi sãrãcit brusc dupã izbucnirea scandalului de coruptie în care este implicatã si si-a înstrãinat o bunã parte a bunurilor detinute. Acum mai are doar un teren, un apartament si o casã. Si, la fel ca si la Senat, cei mai multi dintre candidati au averi modeste, dacã putem sã le numim asa, adicã nu sunt muritori de foame, dar nici bogati.

Cu sigurantã, însã, PRM Hunedoara aruncã în luptã candidatii care detin cele mai putine bunuri, care au doar strictul necesar si nici un ban în conturi, iar Dorel Schiopu, candidat în Colegiul nr. 4 – Lupeni – Vulcan – Uricani, nu are absolut niciun bun pe numele lui!

Carmen Cosman

Advertisements

3 comentarii la „Candidati bogati, candidati sãraci / Care sunt averile celor care au intrat în cursa electoralã

 • 15 noiembrie 2012 la 09:05
  Permalink

  Aceste averi sunt cele de fatada,grosul averilor baronilor locali PSD (Resmerita,….),PD-L (Ridzi,…),PNL (Simota,…)sau a PP-DD (Vochitoiu,…)sunt bine ascunse pe la neamuri si prieteni.Noi fraieri mergem sa votam saracia noastra ca ei sa se imbogateasca enorm.

 • 15 noiembrie 2012 la 18:01
  Permalink

  Hotii tot hoti!!! Toti vor sa se imbogateasca amagind „cei care pun botul” la minciunile lor. Iar dupa aceea uita ceea ce au promis in campanie. Asta e politica din tara asta de rahat. Sa amagim prostii iar dupa aceea sa furam cat mai mult!!! Mie scarba de toti asa zisii politicieni cu 4 clase care isi cumpara diplome de facultate cu bani grei si alte magarii pe care le fac. Tara de cacat!!!

 • 15 noiembrie 2012 la 18:38
  Permalink

  Adevarul e ca azi in Romania, fara bani nu ai ce cauta la algeri pentru parlament. Mai sunt si situatii si nu putine cand unii candidati sunt bagati in fata si sustinuti de grupari „mafiote” pentru a le sustine acestora afacerile in varianta castigarii portofoliilor de senator sau deputat.Din pacate, acest mod de „promovare” se continua in orice domeniu de activitate, nonvalorile fiind recrutate si promovate pe post de bufoni sau sustinatori ai celor din umbra care fac jocurile

Comentariile sunt închise.