Purtarea măştii de protecţie este obligatorie în localităţi din cel puţin 6 judeţe, iar în judeţul Hunedoara a fost instituită această măsură la Simeria.
Sunt oameni care poartă astfel de protecţii, iar alţii ignoră în totalitate o astfel de posibilitate.În Valea Jiului, însă, deocamdată, nicio primărie nu a instituit obligativitatea de a purta masca, pentru că nici nu se prea găsesc în farmacii astfel de echipamente medicale.
„Ne-am gândit, dar ca să putem obliga oamenii să poarte masca, trebuie să avem şi de unde să o cumpere cetăţenii. Noi am făcut comenzi, dar încă nu am primit cantităţile necesare. Putem doar să asigurăm pentru cei care lucrează pe domeniul public al oraşului, dar dacă primim ce am comandat, vom da şi oamenilor”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Purtarea măştii este una dintre măsurile de prevenire şi limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Cu toate acestea, specialiştii în domeniu spun că doar utilizarea unei măşti nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecţie şi ar trebui adoptate şi alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măştii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor şi cu alte măsuri de prevenire şi control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.
Pe de altă parte, purtarea măştii, atunci când nu este indicată, poate provoca costuri inutile, încărcarea achiziţiilor şi poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor măsuri esenţiale, cum ar fi practicile de igienă a mâinilor. Mai mult decât atât, utilizarea incorectă a unei măşti poate afecta eficacitatea acesteia în reducerea riscului de transmitere.
Diana Mitrache