Ministrul Mediului, Costel Alexe, le-a transmis reprezentanţilor administraţiilor locale din mai multe judeţe, inclusiv judeţul Hunedoara, să asigure salubrizarea localităţilor şi eliminarea deşeurilor depozitate pe terenurile aflate în proprietate publică, precum şi identificarea şi notificarea tuturor proprietarilor care depozitează neautorizat deşeuri pe terenurile private de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale.
”Centurile marilor oraşe, zonele industriale şi cele limitrofe sunt sufocate de deşeuri aruncate pe domeniul public, sau pe proprietăţi private, focare ştiute de ani de zile, un peisaj dezolant, dar totodată un real pericol pentru sănătatea publică. În multe oraşe şi comune din România dacă întrebi cetăţenii identifici cu uşurinţă 1-2-5 zone de depozite constituite ”ad hoc” şi din păcate multe alte locuri în care găseşti deşeuri arse sau îngropate! De la preluarea mandatului am primit şi soluţionat prin Comisariatele Judeţene al Gărzii de Mediu sute de sesizări din toată ţara privind depozitarea neautorizată a deşeurilor, iar inspectorii au aplicat sancţiuni atât operatorilor economici privaţi, cât şi administraţiilor locale, care, de cele mai multe ori, au tratat cu superficialitate depozitarea neautorizată”, spune ministrul Mediului, Costel Alexe.
Potrivit oficialilor MinisteruluI Mediului, în contextul epidemiologic actual, prezenţa depozitelor ilegale de deşeuri reprezintă un factor de risc suplimentar pentru răspândirea infecţiilor cu COVID-19.
Cosmin BACIU