Când eşti la oi, eşti ca şi preşedintele ţării şi premierul la un loc. Asta a spus odată un cioban din defileul Jieţului, iar această sintagmă este valabilă mai mult ca oricând acum. De ce? Pentru că toată lumea se izolează, stă acasă, în timp ce animalele nu ştiu ele că e pandemie.
Au nevoie să fie duse la păşunat, să fie ajutate la fătat şi, pentru că e vremea lor, ciobanii primenesc mieii şi iezii de Paşti.  „E o perioadă critică pentru toată lumea. Problemele cu animalele sunt aceleaşi care au fost. Ele nu ştiu  de sărbători şi nici acum de virus. Trebuie să le ducem la păşunat şi să avem noi grijă de ele şi viaţa îşi are parcursul ei.   Avem în jur de 200 de capre şi peste 100 de oi, aşa că munca nu ne lasă să simţim cum că am fi izolaţi”, a spus Nicu Oichia, crescător de capre din Livadia.
La stână, munca începe dimineaţa în zori, iar acum, în perioada fătatului, nu e timp nici noaptea de dormit mereu, dar oamenii s-au adaptat şi ştiu în fiecare an că viaţa la stână merge mai departe orice ar fi. „ Ziua, la noi, începe de dimineaţa cu noaptea în cap şi se termină noaptea foarte târziu”, mai spune Nicu.

Livrează mieii şi iezii direct acasă, pe comenzi
Şi, pentru că încă nu ştiu cum va fi în perioada Paştelui şi, cu siguranţă, restricţiile vor continua, crescătorii de oi şi capre spun că se vor adapta şi chiar sunt gata să livreze animalele tăiate, până la casa oamenilor ce fac comenzi. E mai simplu, igienic şi va fi evitată aglomeraţia.
„Deocamdată nu ştim nimic. Nu am primit înştiinţări oficiale. Doar ce aflăm noi de pe site-urile  de socializare. S-a anunţat că o să ne lase să tăiem mieii acasă la fermă, dar să avem condiţii. Sperăm să fie bine.  Iezii sunt mărişori. Avem deja comenzi şi probabil, atât cât ne vă permitea legea, vom face servire la domiciliul clienţilor. E mai corect şi nici nu mai avem aşa contact foarte mult cu mulţi cumpărători”, mai spune Nicu Oichia, cel care deja şi-a făcut un plan, are comenzi şi spune că va tăia acasă la el, în gospodărie, iezii, îi va cântări, ambala corespunzător şi îi va duce până acasă la client. Îl puteţi găsi pe site-urile de socializare, acolo unde îşi prezintă şi marfa.
E un an greu, o recunosc şi aceşti oameni, care vin, atunci când au produse proaspete, la piaţă. Lipsa cumpărătorilor se face simţită şi faptul că oamenii au restricţii de circulaţie face ca, uneori, pieţele să fie goale.
„Să ştiţi că se cunoaşte. Anul acesta, este singurul an în care se cunoaşte greul. La mine vânzări nu mai sunt, piaţa e goală. Oamenii nu mai vin, sunt speriaţi, alţii nu mai au bani, că şi-au făcut proviziile pentru o perioadă mai lungă, pensionarii au voie puţin să iasă, tinerii nu vin la piaţă şi cam totul se răsfrânge asupra noastră, a producătorilor”, mai spune crescătorul de animale. Oamenii, însă, sunt optimişti şi cred că se vor descurca. Au comenzi deja de la clienţii fideli, pe care îi vor servi  acasă, iar până la Paşti vor avea şi caş proaspăt şi brânză de capre sau oi. Cel mai probabil, şi aceste afaceri se mută on-line, iar comenzile se vor face cu livrare la domiciliu, evitând astfel aglomeraţiile şi păstrând distanţarea socială.
Diana MITRACHE