Mai puţini cumpărători vin acum în pieţe, oamenii îşi fac provizii pe mai multe zile, iar unii chiar s-au apucat să îşi facă acasă pâinea. Asta a dus la o scădere a numărului de cumpărători, însă, brutarii ne spun că tot au mult de lucru.
Mai mult, munca lor este esenţială şi ţin la sănătatea lor, aşa încât respectă cu stricteţe toate normele, nu se prea întâlnesc cu oamenii şi trăiesc o perioadă în care nu îşi permit să se îmbolnăvească.  Noi i-am găsit la brutărie, acolo unde nu a avut nimeni voie să intre, dar ei veniseră de cum s-a crăpat de ziuă, ca pâine să fie caldă, la ora deschiderii.
„Oricum suntem permanent aici, dar nu avem treabă  cu nimeni, nu primim pe nimeni înăuntru şi suntem oamenii care avem toate analizele la zi. Nu suntem răciţi şi aşa suntem izolaţi. Muncim normal, dar vedem că au scăzut vânzările. Asta observăm acum, că suntem mai multe brutării care muncim non-stop. La 6 dimineaţa începem munca şi suntem foarte atenţi cu ceea ce facem”, mi-a spus o femeie din brutăria de la piaţă.
„E foarte important să fim sănătoţi, ca să putem face pâine. Sperăm să aibă şi cine să o cumpere, că au cam scăzut vânzările. Ne temem şi noi, pentru bătrâni şi pentru copiii noştri”, a spus o alta.
De altfel, aceşti oameni din brutării sunt printre cel de care avem mereu nevoie. Pe sănătatea lor mizează toţi cei care vin să cumpere pâinea, aşa că acum sunt şi ei în linia I, printre cei care trebuie să fie sănătoşi.
Fac o muncă fără de care nu toţi ne-am descurca şi coc pâinea cea de zi cu zi. Sunt sănătoşi şi apţi de muncă, iar ca să se adapteze noilor reglementări, modul de servire a fost şi el reorganizat.
„Au scăzut vânzările, că oamenii stau în casă, mulţi şi în carantină. Noi sperăm să treacă, pentru că aici îi aşteptăm mereu, să vină şi să cumpere o pâine. Venim normal la muncă, merge viaţa înainte”, a spus vânzătoarea, cea care le spune acum clienţilor să păstreze distanţa între ei, când se aşează la rând. Pentru că stau acasă, mulţi oameni îşi fac singuri pâinea acum şi aşa se explică şi faptul că au scăzut vânzările. Nici copiii nu mai merg la şcoală şi acesta este un alt motiv, însă, brutăriile, chiar dacă au vânzări mai slabe, continuă să lucreze non-stop. Brutarii sosesc la 4 dimineaţa, ca minerii şi până la 8,00, când se deschid magazinele, pâinea este numai bună de servit.  Cu toţii mizează acum pe comenzile pe care le vor face oamenii de paşti şi deja au început să fabrice şi cozonaci.
Diana Mitrache