Deşi pare ireal, primăria din oraşul Petrila caută să angajeze un arhitect, de 4 ani. Toată munca este făcută de un pensionar, care a acceptat acum, deşi este şi bolnav, să continue activitatea, iar asta ca să se scurteze timpul care s-ar pierde cu actele pe la Deva.
Primarul oraşului Petrila spune că un arhitect ar primi aici un salariu de până în 3.000 de lei şi că, odată primiţi în Ordinul Arhitecţilor, această categorie profesională câştigă mai mult în particular. Asta, în timp ce un proaspăt absolvent nu poate veni, că nu are vechime.
„Încercăm de aproximativ 4 ani de zile să angajăm un arhitect, pentru că cel care îndeplinea această funcţie este bolnav şi este la pensie. Are contract cu noi, pentru că altfel nu am avea nicio soluţie ca să emitem autorizaţii de funcţionare sau certificate de urbanism, dar, din păcate, nu am găsit om. Am scos postul la concurs de cel puţin 7 ori în aceşti ani”, spune Vasile Jurca, primarul oraşului Petrila.
Stagiul pe care un arhitect e obligat să îl aibă la înscrierea în concurs este de minim 2 ani şi acesta trebuie vizat de Registrul urbaniştilor, o castă închisă, aşa cum spune primarul. Iar situaţia nu pare foarte bună pe viitor.
„Toate autorizaţiile de funcţionare din oraşul Petrila, dacă nu mai avem arhitect, va trebui să le vizăm la Deva. Creşte timpul pentru a obţine o autorizaţie sau un certificat de urbanism va creşte şi toate vor fi trimise la arhitectul şef al Consiliului Judeţean Hunedoara. Noi nu vom mai putea emite niciun certificat”, mai precizează primarul.
Primăria Petrila a scos la concurs postul şi în luna martie, dar fără succes şi deocamdată, se bazează tot pe un pensionar, care face treaba de acasă acum, pe perioada stării de urgenţă,
Diana Mitrache