ITM Hunedoara a înregistrat nu mai puţin de 10.000 contracte suspendate, iar asta înseamnă tot atâţia oameni ce vor intra în şomaj tehnic în perioada scurtă de la decretarea stării de urgenţă.
La AJOFM Hunedoara sunt în lucru mii de dosare ale oamenilor care nu mai pot merge la lucru, după ce activitatea firmelor a fost suspendată pe perioada perioadei în care a fost decretată starea de urgenţă în România. „Sunt 10.000 de contracte de suspendare a activităţii de la ITM, iar 1000 de oameni cel puţin sunt înregistraţi în luna martie. De la 1 aprilie întră în lucru dosarele celor ce au plecat în martie, aşa că creşterea este una mare”, a spus directorul AJOFM Hunedoara Georgeta Tomuţă.
Mai multe firme au fost nevoite să îşi întrerupă activitatea, şi asta face ca numărul şomerilor să fie tot mai mare. În tot acest  timp  oferta cu locuri de muncă aproape că nu mai există în Hunedoara. „Sesizăm o creştere a numărului de şomeri. O parte din personal îşi va pierde locul de muncă şi o mare parte va intra în şomaj tehnic. A scăzut drastic numărul locurilor de muncă vacante, pe care le gestionăm, dar era de aşteptat într-o astfel de perioadă de criză. Sperăm ca după  ce trecem de această situaţie să ne bucurăm de o ofertă mai mare”, a precizat Judith Babţan, şefa ALOFM Petroşani.De altfel, toţi cei care au fost nevoiţi să îşi trimită angajaţii acasă sunt acum sfătuiţi să nu îi lase fără venituri. Reprezentanţii agenţiilor locale le stau la dispoziţie on-line, sau la telefon, deocamdată.
„Angajatorii trebuie să ştie că există această variantă de şomaj tehnic, de care îi rog să profite şi să nu îi trimită pe oameni în concedii fără plată, fiindcă este o situaţie destul de grea şi cu un şomaj tehnic, dar fără un salar. Sunt foarte multe situaţii în care angajatorii se interesează de acest şomaj tehnic şi ne aşteptăm la un număr mare de oameni care să intre şi de acum încolo în şomaj”, a mai adăugat Judith Babţan. Numai în luna martie au fost înregistraţi 1000 de noi şomeri, iar de la 1 aprilie se depun dosarele pentru şomajul tehnic. Asta face ca numărul şomerilor să crească simţitor şi ca aceştia să fie din ce în ce mai mult. Dacă aveţi nevoie de ajutor, îl puteţi primi la numerele de telefon 0254.216.151, sau 0755.999.908, sau pentru Valea Jiului, la numerele de telefon 0755.999.918.
Tot în această perioadă au fost sistate şi vizările carnetelor de şomaj şi oamenii sunt sfătuiţi să rămână acasă, fără a exista riscul de a pierde indemnizaţia.
Diana Mitrache