INSEMEX Petroşani achiziţionează un poligon mobil pentru antrenamentul salvatorilor. 2.327.250 lei este valoarea echipamentului ce urmează a fi achiziţionat pentru perfecţionarea salvatorilor.
Achiziţionarea poligonului mobil pentru antrenamentul salvatorilor este finanţat prin Programul Nucleu – EXTOX 2. Poligonul mobil pentru antrenamentul salvatorilor echipat, va fi achiziţionat pentru procesul de pregătire practică a personalului de intervenţie şi salvare la nivelul staţiilor de salvare a agenţilor economici din România.
” Prin achiziţionarea acestui produs, se va extinde domeniul de competenţă al laboratorului Riscuri salvare, în vederea obţinerii unor rezultate într-un timp mai scurt şi cu precizie ridicată în timpul efectuării antrenamentelor în teren. Având în vedere specificul temei din cadrul proiectului nucleu intitulat: „Dezvoltarea infrastructurii de pregătire practica a personalului de intervenţie şi salvare în medii toxice / explozive / inflamabile prin realizarea unui poligon mobil  de antrenament”, este necesară achiziţionarea acestui echipament, care va permite deplasarea în teren având drept finalitate pregătirea formaţiilor de intervenţie şi salvare pentru situaţii apropiate de cele reale”, arată documentaţia.
Prin achiziţionarea acestui produs se va extinde domeniul de competenţă al laboratorului de riscuri salvare, ţinând seama de obiectivul proiectului privind dezvoltarea infrastructurii de instruire practică a personalului de intervenţie şi salvare în medii toxice / explozive / inflamabile, care va permite creşterea capacităţii de intervenţie prin realizarea diferitelor trasee de antrenament cu diverse grade de dificultate.
Realizarea acestei investiţii are ca că obiectiv general posibilitatea de elaborare şi implementare a unor proceduri de selecţie şi antrenament în poligonul mobil pentru formaţiile de intervenţie şi salvare pentru lucrul în spaţii închise atât în cadrul INCD INSEMEX cât şi la staţiile de salvare din cadrul agenţilor economici.
” Investiţia preconizată se caracterizează printr-un grad tehnologic avansat al echipamentului, dotat cu componente care permit realizarea unei game diverse de solicitării, capabil să îndeplinească la cel mai înalt nivel şi în condiţii de eficienţă economică, cerinţele tehnice şi de securitate aplicabile în domeniu. Prin dezvoltarea infrastructurii de cercetare cu poligon mobil pentru antrenamentul salvatorilor echipat, INCD INSEMEX Petroşani, pe lângă îndeplinirea promptă a sarcinilor şi atribuţiilor legale care îi revin, devine competitiv pe plan internaţional, fapt ce îi permite, fie angrenarea în consorţii internaţionale de cercetare, împreună cu instituţii de profil similar din străinătate, fie contractarea directă cu agenţii economici a unor activităţi de cercetare dezvoltare care implică utilizarea noului echipament”, mai arată documentaţia. La nivelul INCD INSEMEX Petroşani există mai multe departamente / laboratoare de cercetare angrenate în realizarea cercetărilor investigative, a testărilor de securitate a parametrilor produselor aflate sub incidenţa directivelor europene, a rapoartelor de expertiză tehnică a exploziilor şi incendiilor, a rapoartelor tehnico-ştiinţifice. În cadrul institutului îşi desfăşoară activitatea 4 departamente de cercetare, care cuprind 10 laboratoare specializate. Investiţia va fi utilizată în cadrul Laboratorului Riscuri Salvare din  Departamentul Securitate Industrială. În cadrul laboratoarelor din acest departament îşi desfăşoară activitatea personal calificat care se va ocupa de exploatarea cu succes a investiţiei propuse, în coordonarea directorilor: general, ştiinţific şi tehnic. Laboratorul dispune de un potenţial tehnic şi ştiinţific în vederea obţinerii unor performanţe cu înalt caracter ştiinţific, asigurat prin personal calificat, aparate şi echipamente performante.
Cosmin BACIU