Penitenciarul Deva vrea să se alinieze normelor internaţionale în ceea ce priveşte detenţia deţinuţilor. Aici vor fi realizate lucrări în valoare de 902.624 lei, fără TVA, pentru ”Execuţie lucrări obiectiv „lucrări de intervenţii la imobile de natura investiţiilor fără autorizaţie de construire „Spaţii detenţie secţia III-IV”, Penitenciar Deva”.
”Prin prezentul deziderat se doreşte asigurarea unor condiţii de detenţie în conformitate cu standardele internaţionale precum şi crearea unui mediu sănătos pentru deţinuţi este în acelaşi timp o premisă a exerciţiului tuturor drepturilor fundamentale ale deţinuţilor. Prin lucrările de intervenţii la imobile de natura investiţiilor, de mică amploare, ce nu necesită elaborarea unei autorizaţii de construire, vor conduce la îmbunătăţirea condiţiilor de deţinere şi la îndepărtarea dificultăţilor funcţionale cu care se confruntă sistemul penitenciar din punct de vedere al custodiei persoanelor private de libertate”, arată documentaţia.
Spaţiile destinate cazării persoanelor private de libertate trebuie să respecte demnitatea umană şi să întrunească standardele minime sanitare şi de igienă, ţinându-se cont de suprafaţa de locuit, volumul de aer, iluminare, surse de încălzire şi ventilaţie. În cadrul contractului se vor înlocui finisajele de la nivelul pardoselilor şi al pereţilor, se va zugrăvi, se va înlocui instalaţia electrică şi nu numai. Condiţiile din penitenciarele din România s-au aflat în atenţia oficialilor europeni. Experţii care au vizitat, anul trecut centrele de detenţie din ţară spun că, deşi autorităţile au luat măsuri pentru a îmbunătăţi situaţia deţinuţilor, există în continuare multe situaţii în care condamnaţii îşi ispăşesc pedepsele în spaţii prea mici, neigienizate şi neventilate corespunzător.
Specialiştii europeni atrag atenţia că persistă problema deţinuţilor agresaţi de personalul penitenciarelor sau de poliţişti. Data limită pentru depunerea ofertelor este 3 aprilie.
Cosmin BACIU