Într-o perioadă în care sportul pare a fi ultimul lucru ce mai interesează omenirea, gândurile merg spre… poveştile frumoase ale sportului din Valea Jiului.
Oricum, prezentul este cu puţine reuşite în această zonă, dar există aceste poveşti cu şi despre echipe pe care le putem numi legendare.  În 2019, fotbalul la Jiul Petroşani a  împlinit 100 de ani iar rugby-ul la Minerul Lupeni, ca şi handbalul la Ştiinţa Petroşani, au avut 70 de ani de  existenţă. Anul acesta, ar trebui marcate alte trei momente de vârf. 100 de ani pentru  fotbalul de la Minerul Lupeni şi CSM Vulcan, echipe înfiinţate în 1920. O altă echipă ce a marcat fotbalul Văii Jiului este Minerul Paroşeni, care va marca 50 de ani de la înfiinţare, în 1970. Desigur, jubilee cu o notaţie tristă,  majoritatea dintre aceste grupări dispărând din peisaj.  Noi, cei care ne-am bucurat atâţia zeci de ani de aceste momente, suntem datori, cel puţin în această perioadă de incertitudini, să  readucem în prim plan momentele frumoase din sportul Văii Jiului. Cel puţin până la Paşti.
DEBUT DE SENZAŢIE
Jiul atacă noul sezon în Divizia „A” fără antrenorul Eugen Mladin, plecat la „U” Cluj, noul antrenor fiind fostul ei jucător din anii `50, Ştefan Coidum, avându-l ca secund pe un alt „fost”, Traian Ivănescu.
În linii mari, se menţine lotul din campionatul promovării, noutăţile nefi ind de mare răsunet: revine Al. Dan de la U.T.A., apoi Ovidiu Toia de la Minerul Lupeni, Ştefan Mihai de la A.S. Cugir, Dumitru Speriosu de la „Poli” Timişoara, Vasile „Bombo” Ionescu de la Universitatea Craiova şi Gogu Tonca de la echipa de tineret a Stelei.
Necunoscuta Jiul debutează fulminant în prima etapă, la 21 august 1966: 7-0 cu Steagul Roşu Braşov! Merită amintită echipa ce va da startul unei perioade fructoase de 19 ani în Divizia „A”: Ion Vasile – Şerban, Al. Dan, T. Pop, Cazan – Stocker, I. Sandu – Martinovici, Libardi, Casandra, Peronescu. S-au marcat patru goluri în prima repriză, trei în cea de-a doua, crainicul radio, regretatul Sebastian Domozină, exclamând entuziasmat la fi ecare  gol al Jiului: „Fantastic, extraordinar, incredibil, nemapomeni!”. Au punctat atunci, împotriva unei echipe braşovene în care jucau Adamache, Ivăncescu, Pescaru, Gane sau Győrfi , Casandra de trei ori, Peronescu şi Martinovici de două ori, Gigi Casandra devenind primul golgeter al campionatului!  Şi în următoarele etape, Jiul a avut un comportament care a entuziasmat, reuşind rezultate neaşteptate: 3-1 cu Petrolul Ploieşti, campioana momentului, 2-1 cu Steaua lui Jenei, L. Sătmăreanu, Pantea şi Gh. Constantin,  2-0 în deplasare, la U.T.A., 2-2 la „U” Cluj, 3-1 cu „Poli” Timişoara. A încheiat turul pe locul 8, fi ind  revelaţia campionatului, având în spate echipe ca Petrolul, U.T.A., „U” Cluj sau „Poli”Timişoara! Returul va fi la fel de  fructuos: 2-1 cu Univ. Craiova, 3-0 cu C.S.M.S. Iaşi, 4-0 cu Dinamo Piteşti, 1-0 cu U.T.A., Progresul Bucureşti – Jiul 1-1, 2-1 la „Poli” Timişoara, rezultate ca urmare a unei prestaţii de excepţie, umbrite doar de un 0-3 pe teren propriu cu Dinamo Bucureşti. Paşi timizi în Cupa României, 1-3 în „16”-zecimi de fi nală, la divizionara „C”, Medicina Cluj… Important este că Jiul Petroşani, în primul an de la revenirea în „A”, va ocupa în final locul 8 (din 14 echipe), având cele mai multe goluri marcate, 41! Jiul a avut un atac constant bun, cu trei jucători care au marcat împreună 27 de goluri: Peronescu – 13 goluri (locul 5 în clasamentul campionatului, la patru goluri de locul 1, Oblemenco de la Univ. Craiova cu 17goluri), Libardi – 8 goluri (locul 10) şi Casandra – 6 goluri (locul 12), Martinovici şi V. Ionescu – 5 goluri (locul 13).
Noua echipă a Jiului era aplaudată de mii de suporteri veniţi din toată Valea Jiului. Gloriile de altădată, acum spectatori în tribună (Crâsnic, Lică Panait, Vasiu, Farkas I şi II, Bonţu Deleanu, Turcuş, Romoşan etc.), priveau, nu de puţine ori, cu „lacrimi” în ochi, de  nostalgie şi fericire în acelaşi timp, reuşitele echipei lui Coidum.
Dar pe 16 mai 1967 (înaintea etapei a 24-a, pe 28 mai, Jiul – „U” Cluj 0-1), un nor de umbră şi  tristeţe s-a adunat deasupra imperiului fotbalului românesc. Înceta din viaţă cel care a fost golgeter ani de-a rândul, Tudor Paraschiva, la vârsta de numai 48 ani, fostul coleg al lui Fane Coidum, antrenorul de atunci al Jiului. Secerat de o boală necruţătoare, Paraschiva lăsa un gol imens în sufl etele celor care l-au aplaudat mai bine de un deceniu pe gazonul Jiului.
Genu  TUŢU