Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a resemnat contractul pentru finantarea Proiectului „Centrala electricã Paroseni”, semnat în prima faza între Electrocentrale Paroseni si Banca Europeanã de Investitii.

Acum, dupã formarea entitãtii energetice, a fost nevoie de un nou contract, iar finantarea se asigurã jumãtate din contributia pãrtii române si  jumãtate din împrumutul acordat. Termenul de executie al acestui plan de lucru este de 32 de luni.

“Contractul care a fost încheiat de Electrocentrale Paroseni cu Banca Europeanã de Investitii, a fost resemnat pe Complex de cãtre directorul economic, respectiv subsemnatul si ministrul, în asa fel încât a devenit operabil. Am semnat si anexele la contract, iar în data de 21 va avea loc tragerea celor 32 de milioane de euro pentru desulfurarea de la Paroseni. Lucrãrile au început de altfel, ca si la Termocentrala Mintia, iar ei, în functie de tot ceea ce înseamnã

achizitii si platã pentru aceste utilaje, îsi vor desfãsura activitatea conform graficul. Deci, investitia este deja începutã”, a declarat Costel Alic, directorul  Complexului Energetic Hunedoara.

Proiectul prevede montarea unei instalatii de desulfurare a gazelor arse si a unui sistem pentru colectarea, transportul si depozitarea cenusii si a zgurii, cu scopul de a reduce semnificativ gradul de poluare generat de gestiunea curentã a cenusii si deseurilor de ardere, pentru a fi în conformitate cu legislatia UE privind instalatiile mari de ardere si de depozitare a deseurilor.

Luiza Andronache