Trebuiau sã fi primit deja echipamente de protectie, dar nimeni nu stie unde s-au pierdut pe drum. Vorbim despre medicii de familie, care se protejeazã asa cum stiu ei, dupã ce cumpãrã materialele necesare din fonduri proprii. Asta,  în timp ce la cabinet le sosesc tot mai multi oameni din strãinãtate, niciunul prea informat cu privire la mãsurile ce ar trebui sã le ia.
Cu mãsti cumpãrate din banii cabinetelor medicale ale medicilor de familie si, eventual mãnusi, clante  dezinfectate cu spirt si mult curaj. Asa se descurcã acum medicii de familie, pentru cã echipamentele necesare nu au ajuns încã în niciun cabinet.
„Nu am primit nimic, cu toate cã ni s-au promis. Noi suntem cei din prima linie si poate trebuiau sã ne asigure, asa cum au promis. Pare-se cã sunt pe drum, dar une sunt, nu stim. Am cumpãrat noi si am si distribuit mãsti, din banii nostri. Pentru cã, practic, nu am primit absolut nimic”, a spus dr Constantin Gheorghiu, medic de familie.
Toate acestea se întâmplã în conditiile în care Valea Jiului a fost printre primele focare de infectare cu  coronavirus din România, iar numãrul îmbolnãvirilor este încã ridicat. Zilnic sunt depistati contacti ai diverselor persoane îmbolnãvite si medicii spun cã oameni din strãinãtate le vin la cabinete, pentru cã nimeni nu prea i-a sfãtuit ce sã facã.
„Din pãcate, suntem foarte expusi. Multi români, care au venit din strãinãtate, fãrã a fi chemati si, pe lângã cã au venit nechemati, nici nu au anuntat autoritãtile, sunt aici. Au venit si noi i-am depistat. La granitã nu li s-a spus. Nu stiau cã trebuie sã se autoizoleze. Le-am recomandat noi asta, când au venit la cabinet. Am 3 familii pânã acum, una dintre paciente este pozitivã si este la Timisoara”, a mai adãugat medicul Constantin Gheorghiu.
Cinci oameni au murit în România de infectia cu coronavirus, pânã marti la prânz, iar 576 de cazuri de îmbolnãviri erau confirmate oficial. Nu mai putin de 5.066 oameni sunt în carantinã pe teritoriul României si 72.247 sunt izolati în casele lor, pentru cã au luat contact cu un bolnav confirmat pozitiv.
Diana MITRACHE