Sezonul de schi din statiunea montanã Straja s-a încheiat, chiar dacã aici încã mai erau programate competitii sportive.
Decizia a fost luatã de administratorii domeniului schiabil si de autoritãtile locale odatã cu rãspândirea pandemiei de coronavirus. Autoritãtile locale apreciazã cã sezonul turistic a fost unul cu recorduri, însã din cauza lipsei zãpezii pe pârtia de sub telegondolã, aceasta nu a fost utilizatã pentru practicarea sporturilor de iarnã.
”A fost un an ca si anul trecut, poate ceva mai bine. Am avut o micã crestere. Nu am avut asa multã zãpadã pe pârtia de sub telegondolã, ca sã putem avea un flux mai mare de turisti”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Undeva între 180.000 si 200.000 de turisti au fost în statiunea straja din municipiul Lupeni. Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacantã, pensiuni si vile. Dintre acestea, 70 sunt omologate cu 1, 2, 3 si 4 stele. Straja a fost declaratã statiune turisticã localã în anul 2002, potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002.
În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipatã cu instalatie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiazã si de instalatie de nocturnã, fãcând astfel posibilã utilizarea pârtiilor pânã seara târziu. Sunt întretinute cu ajutorul utilajelor de bãtãtorit zãpada, ratrak-uri, pentru a le mentine în conditii cât mai bune de schi. Prin cele 12 pârtii de schi, statiunea Straja însumeazã aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din acestia, 20 km sunt acoperiti cu zãpadã artificialã.  Chiar dacã sezonul de iarnã s-a încheiat , în munte vor mai avea loc activitãti. Este cunoscut faptul cã straja este o destinatie atractivã si în sezonul cald. Aici sunt organizate tabere cu diferite teme.  În plus,  în munte pe timpul verii se organizeazã si alte actiuni.
Cosmin BACIU