Sindicatele miniere din Valea Jiului ii cer ministrului Virgil Popescu sa urgenteze aprobarea, printr-o Hotarare de Guvern, a ajutorului de stat pentru minele Lonea si Lupeni. Intr-o scrisoare ce i-a fost remisa ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, reprezentantii minerilor spun ca acesti bani ar fi necesari pentru lucrarile regresive ce se desfasoara la cele doua unitati minere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
„Avand in vedere situatia existenta la nivelul Romaniei in care, in stare de uergenta, Sistemul Energetic National trenbuie sa functioneze si tinand cont ca adoptarea Horatrarii de Guvern privind Ajutorul de stat pentru lucrarile regresive de la minele Lupeni si Lonea trebuie sa aiba aprobate de catre minister, prin proiecte tehnice in baza carora se deconteaza aceste lucrari, prin prezenta, sindicatul Muntele, reprezentativ la nivel de CEH, va solicita organizarea si aprobarea in regim de urgenta, in cadrul Consiliului tehnico-economic al Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, a acestei documentatii. Daca nu se organizeaza acest CTE la nivelul ministerului, exista riscul sa avem banii in cont pentru aceste lucrari regresive, dar sa fim in imposibilitatea de a-i folosi fizic, neavand aceste documente”, se arata in scrisoarea trimisa la minister de mebrii Sindicatului Muntele din Valea Jiului.
Minerii spun c? aceste acte ar trebui aprobate in maxim 3 zile.
Mai mult, sindicalistii spun ca este necesara si prelungirea acordarii serviciilor de sistem de catre Transelectrica si dupa luna iunie, ori chiar implicarea ministerului in problematica regelemntarii pretului gazelor naturale.
Nu este lasata la urma nici problema legata de contributiile la sanatate ale angajatilor. „Cerem achitarea imediata, de catre Casa de Sanatate, integral, a valorilor concediilor medicale ce au fost platite de catre CEH si pentru care nu s-au primit sumele aferente”, mai spun sindicatele.
Cei care repreznita angajatii Complexului Energetic Hunedoara spun ca angajatii lor vin zilnic la munca, in conditiile in care este stare de urgenta, expunandu0se la riscuri, iar acum sunt in imposibilitatea de a fi platiti.

Diana Mitrache