Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele, solicitã Ministerului Economiei mãsuri specifice pentru Complexul Energetic Hunedoara.
Solicitarea este fãcutã în contextul epidemiologic care se întâlneste în România. Darius Câmpean cere mãsuri pentru cã societatea energeticã sã poatã functiona în contextul actual.
”Având în vedere situatia în care se aflã astãzi România datoritã escaladãrii riscului de rãspândire a virusului gripal COVID-19, prin discutii si astãzi prin adresã scrisã i-am cerut domnului ministru al energiei sã aibã în vedere o serie de mãsuri pentru CEH pentru ca acest operator sã poatã functiona în continuare pe piata de energie. Astfel i-am solicitat domnului ministru adoptarea rapidã a unei hotãrâri de guvern pentru accesarea ajutorului de stat pentru lucrãrile regresive ce s-au realizat la Lupeni si Lonea. De asemenea i-am adus în atentie necesitatea adoptãrii rapide a OUG pentru prelungirea acordãrii serviciilor de sistem pentru CEH din luna iunie a acestui an pentru o perioadã de încã un an. Având în vedere preturile extrem de scãzute de pe piata de energie i-am solicitat ministrului asigurarea prin rezervele de stat a unui stoc de huilã de aproximativ 80000 de tone pe lângã productia extrasã de la cele 4 mine ale CEH precum si acoperirea de cãtre statul român a diferentei dintre pretul de pe piatã si costul de productie”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Presedintele sindicatului Muntele argumenteazã necesitatea adoptãrii acestor hotãrâri, datã fiind situatia de crizã cu care se confruntã tara noastrã.
”Toate aceste solicitãri vin pentru ca CEH sã poatã functiona în continuare pe parcursul acestei situatii generate de decretarea stãrii de urgentã cu respectarea drepturilor din Contractul Colectiv de muncã pentru angajatii nostri care în aceastã perioadã vin la serviciu în fiecare zi. Vom continua  insistent cu aceste demersuri pentru care eu cred cã trebuie sã se gãseascã întelegere. Cu sigurantã aceastã epidemie va trece însã e posibil cã dacã nu existã suficientã atentie si aplecare probleme economice sã lase urme mult mai adânci decât acest virus”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
CEH nu are stocuri de cãrbune. Societatea se confruntã cu o serie de lipsuri majore pentru a fi posibilã functionarea corespunzãtoare.
Cosmin BACIU