Unul dintre primii angajati ai Spitalului de Urgentã din Petrosani, care a avut de suferit  din cauza pandemiei, a fost preotul capelei.
Aceasta s-a închis de câteva zile, iar pãrintele Ionel Zãrie spune cã vine doar în cazurile grave. Mai mult, le cere enoriasilor sã se supunã noilor orânduiri, pentru cã doar asa vom trece peste acest hop al vietii.
Slujbele religioase au fost interzise în biserici si Patriarhia le-a cerut preotilor sã facã slujbe afarã, mentionând cã credinciosii ar trebui sã pãstreze o anumitã distantã, asa încât sã împiedice rãspândirea bolilor. Primul care a avut de suferit a fost pãrintele Zãrie, pentru cã acesta slujeste la capela spitalului din Petrosani si acolo activitatea s-a închis odatã cu confirmarea primului caz de COVID, care a si generat închiderea a douã sectii din unitatea medicalã. „Mi s-a spus chiar de joia trecutã ca sã sistãm temporar slujbele la capelã, pentru cã au fost si problemele din spital si sã ne ferim si noi de alte probleme nedorite, din cauza aglomeratiei din capelã. Am înteles. Mi s-a spus cã doar la cazurile grave si de urgentã majorã sã merg în sectiile si saloane la bolnavi”, a spus Ionel Zãrie, preotul Spitalului de Urgentã din Petrosani.
Toti preotii au cãzut la întelegere si le cer credinciosilor sã fie responsabili. Este Postul Pastelui si se cere, în aceste momente, mai multã disciplinã.
„E vorba despre disciplina populatiei. Dacã ni se cere disciplinã, asta trebuie sã facem. La noi se spune cã Dumnezeu este Al rânduielii, nu Al neorânduielii. Asa spune Sfântul Apostol Pavel si atunci, de ce sã nu fim si noi disciplinati? Putem dovedi cã suntem educati si putem sã întelegem sã fim disciplinati”, a mai precizat pãrintele Zãrie.
La nivelul Cancelariei Sfântului Sinod s-a decis ca toate slujbele religioase sã fie sãvârsite exclusiv în aer liber. “de regulã lângã lãcasul de cult (altar de varã sau pridvor), cu participarea a maximum 100 de persoane, pãstrând distanta de minimum un metru între participanti”.
Asadar, bisericile rãmân deschise, doar cã se aplicã noi reguli în privinta ceremonialurilor religioase sãvârsite cu asistenta credinciosilor.
Diana Mitrache