Au sunat la Politia Localã pentru a li se aduce o sticlã de suc. Sunt situatii cu care se confruntã politistii locali din Petrosani, dupã ce o serie de persoane se aflã în izolare, din cauza rãspândirii COVID-19.
Politistii locali de la Petrosani sunt pregãtiti sã intervinã, în functie de mãsurile care se impun a fi luate ca urmare a decretãrii stãrii de urgentã la nivel national. Odatã cu decretãrii stãrii de urgentã, politistii locali au trecut în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Municipiul Petrosani este un focar de coronavirus, aici fiind confirmate mai multe cazuri pânã la ora actualã. Politistii locali supravegheazã dacã mãsurile impuse la nivel national sunt respectate, dar totodatã acestia sunt si cei care sunt implicati în procesul de monitorizare a persoanelor aflate în izolare.
“Referitor la decretul dat de cãtre Presedintele României si ordinal ministrului de interne noi am trecut în subordinea Politiei municipiului Petrosani fapt ce necesitã desfãsurarea activitãtii sub coordonarea lor. Echipele de politie localã se vor prezenta la sediul politiei din municipiul Petrosani unde acestia vor stabili situatia operativã din fiecare zi în functie de efectivele pe care noi le punem la dispozitie. Noi facem parte integratã din efectivele Politiei Locale si populatia trebuie sã aibã în vedere cã activitatea pe care noi o desfãsurãm este în concordantã cu situatia de urgentã impusã. Facem un apel cãtre cetãteni sã aibã în vedere acest aspect cã regulile care vor fi impuse, trebuie respectate. În functie de situatia în parte se vor lua mãsurile legale având în vedere faptul cã la momentul de fatã avem o pandemie. Încã din primele moment am avut ca scop informarea, astfel au fost amplasate în fiecare scarã de bloc mãsurile de igienã pe care fiecare cetãtean trebuie sã le respecte. Ulterior colegii mei din teren au încercat sã îndrume cetãtenii sã îsi ia mãsurile de sigurantã. Fac un apel ca dacã nu este necesar fiecare cetãtean sã stea mai mult în casã, sã nu intre în contact cu persoane posibil infectate. Având în vedere hotãrârea Consiliului Local pentru Situatii de Urgentã s-a hotãrât ca Directia de Asistentã Socialã pentru persoanele care nu se pot sustine si care nu îsi pot procura alimentele de minimã necesitate, la sediul nostru functioneazã un dispecerat unde noi primim solicitãrile pe care mai departe le trimitem cãtre DLAS Petrosani. Împreunã ne deplasãm la domiciliul persoanelor care ne solicitã, dar doar dupã ce Directia de Asistentã Socialã analizeazã cerere, sã le distribuim hranã conform hotãrârii Consiliului Local pentru Situatii de Urgentã. Înainte de a merge la aceste persoane noi îi contactãm telefonic si le precizãm faptul cã vom merge iar alimentele le vom pune la usã. Pentru a nu exista anumite confuzii fac un apel cãtre cetãteni, pentru cã sunt multi care au crezut cã dacã stau acasã primãria trebuie sã le si ducã de mâncare. Nu este un lucru adevãrat. Alimentele se asigurã doar persoanelor care nu au un venit, care nu au rude, vecini sau prieteni care sã le asigure minimul necesar. Au existat cazuri când am fost apelati cu ignorantã, anumite persoane sunând sã ne spunã sã le aducem o sticlã de suc. Noi avem în vedere persoanele care nu se pot sustine. Am încercat sã mergem pe încredere si sã nu fim pusi pe drum doar pentru aceste lucruri, aceste persoane pot fi sanctionate la Legea 61/91”, a declarat Nicolae Stãncioi Sef Serviciu Politia Localã Petrosani.
Politia localã va fi subordonatã operational Ministerului Afacerilor Interne, serviciile publice de ambulantã vor fi subordonate inspectoratelor pentru situatii de urgentã, iar Ministerul Apãrãrii Nationale va sprijini, la cerere, MAI pentru asigurarea pazei si protectiei unor obiective, se precizeazã în decretul privind instituirea stãrii de urgentã pe teritoriul României. Potrivit mãsurilor de primã urgentã cu aplicabilitate directã din domeniul ordine publicã cuprinse în decret, politia localã se subordoneazã operational Ministerului Afacerilor Interne, iar serviciile publice comunitare de evidentã a persoanelor se subordoneazã operational unitãtilor teritoriale de politie, care stabilesc activitãtile de sprijin pe care acestea le executã.
Cosmin BACIU