Pompierii – între urgente medicale si incendii

Într-un interval de numai 8 ore, pompierii hunedoreni s-au confruntat cu nu mai putin de 13 incendii de vegetatie uscatã.
Mai multe echipaje alcãtuite din 50 de pompieri ai Detasamentelor Deva, Orãstie si Petrosani, ai Sectiei Ilia si Statiei Brad, au intervenit pentru stoparea arderilor extinse pe aproximativ 100 de hectare de pe raza localitãtilor.
Un astfel de incendiu a fost sesizat chiar la intrarea în Petrosani, iar pompierii cer oamenilor sã fie atenti. Profitând de vremea bunã, oamenii îsi igienizeazã miristile, însã, de cele mai multe, ajung sã provoace incendii, punând pe drum pompierii, care ar putea avea si alte urgente. Un astfel de incendiu putea fi observat din drumul national, la intrarea în Petrosani, miercuri dimineatã si pompierii spun cã au zilnic astfel de interventii, care zãdãrnicesc si pun în pericol chiar vietile oamenilor.
„Vreau sã precizez cã igienizarea se face doar dupã obtinerea avizului de mediu si a permisului de lucru cu foc de la primãrie. Pentru cei care au aceste documente, le recomandãm sã nu facã igienizarea  decât pe timp de zi, sã nu fie conditii de vânt, sã asigure prezenta unui om pânã la stingerea focarului si sã efectueze o bandã de 2 sau 3 metri fatã de fondul forestier, de gospodãrii sau de alte materiale  combustibile”, a declarat Cristian Baleia, comandant al Detasamentului de Pompieri Militari Petrosani.
Principala cauzã de izbucnire a acestor incendii este  legatã de folosirea focului în spatii deschise, actiunea  intentionatã si neinstruirea persoanelor care igienizeazã  terenurile prin ardere. Asta, însã, pune pompierii pe drum si poate, în acest timp  nu pot ajunge la alt gen de evenimente ce pun viata oamenilor în pericol.
„Tin sã informez toti cetãtenii cã deplasarea autospecialelor la incendii  de vegetatie si miriste poate afecta grav timpul de rãspuns în cazul unor situatii grave. Dacã nu au obtinut avizul de la mediu si permisul de lucru cu focul de la primãrie, pot fi sanctionati”, a mai adãugat Cristian Baleia, comandant al Detasamentului de Pompieri Militari Petrosani.
Pompierii reamintesc faptul cã fermierii sau proprietarii de terenuri care utilizeazã focul deschis pentru curãtarea terenurilor riscã amenzi de pânã la 2.000 de lei si sistarea subventiilor din partea APIA.
Diana Mitrache

Advertisements