Spitalul de Urgentã din Petrosani ar putea face testãri COVID-19. Procedura depinde de mai multi factori. În primul rând trebuie achizitionate testele rapide, pentru cã doar acestea ar putea fi pretabile pentru unitatea medicalã.
Aceste teste rapide dau rezultatul în decurs de cel mult 20 de minute, însã dacã rezultatul este pozitiv trebuie sã se apeleze si la metoda clasicã de testare.
”Am avut o serie de discutii sã vedem dacã ar exista astfel de posibilitãti (de testare pentru COVID-19 la Spitalul de Urgentã din Petrosani – n.r.). Existã douã linii pe care se poate merge, una din ele s-ar putea sã reusim sã mergem mai departe, respectiv aceea de testare rapidã pentru COVID – 19, este un test care dã un rezultat dupã un sfert de orã. Problema în cazul acestei testãri este cã dacã existã un rezultat pozitiv, acest factor trebuie confirmat în testul care se face la ora actualã peste tot, cu testarea geneticã. Dacã este negativ este OK pentru momentul testãrii”, a declarat medicul Alin Vasilescu, manager al Spitalului de Urgentã din Petrosani, la Mondo TV.
Testele clasice sunt mai complexe, fiind nevoie de specialisti în geneticã pentru interpretarea acestora.
”La ora actualã este o procedurã din sânge si este acest test rapid si mai existã testul clasic cu o recoltare de exudat faringian si exudat nazal, care ulterior se duce în centrele universitare unde existã aparatele respective care folosesc procedee de extragere geneticã a ADN-ului sau ARN-ului si multiplicarea acestuia pentru obtinerea rezultatului. Dacã vom ajunge sã confirmãm cã aceste teste sunt utile pentru testele rapide, practic în cursul acestei sãptãmâni ar trebui sã avem un rãspuns. Asteptãm sã vedem momentul în care vor veni testele în tarã, la distribuitori”, a mai spus sursa citatã.
Varianta ca Spitalul de Urgentã din Petrosani sã facã testãri clasice pentru COVID-19 este destul de redusã. Sunt necesare investitii majore, dar si personal specializat. Astfel, unitatea medicalã de la Petrosani ar putea începe de sãptãmâna viitoare, cel mai probabil sã facã teste rapide pentru depistarea COVID-19.
Cosmin BACIU