Mãsurile impuse de Comitetul Local pentru Situatii de Urgentã din orasul Petrila în misiunea de evitare a rãspândirii infectiilor cu noul virus gripal COVID-19 au vizat igienizarea spatiilor publice, a strãzilor si trotuarelor, dezinfectarea statiilor de transport în comun, a locurilor de joacã precum si a intrãrilor în scãrile de bloc, iar acestea au fost verificate începând de duminicã, 15 martie, chiar de primarul orasului Petrila, Vasile Jurca.
”Informãm cetãtenii orasului Petrila cã am achizitionat 2000 litri de clor si am am organizat împreunã cu SVSU, folosind auto-speciala din dotare si începând de duminicã dimineatã de la ora 7:00, au fost spãlate strãzile si trotuarele din orasul Petrila. Considerãm cã este extrem de necesarã aceastã mãsurã si se va aplica pânã când vom gãsi altã solutie pentru spãlarea strãzilor si a trotuarelor sau pânã la reglementarea situatiei. Am fãcut contract cu o firmã care face deja, o datã pe zi, dezinfectia parcurilor si locurilor de joacã si a intrãrilor în scãrile de bloc. În cursul diminetii de duminicã am verificat în teren firma care se ocupã cu dezinfectia, am verificat microbuzele firmei de transport local si autoturismele taxi de pe raza orasului Petrila, pentru a vedea respectarea regulilor impuse în astfel de situatii”, a declarat primarul orasului Petrila.
Vasile Jurca spune cã, în privinta respectãrii deciziilor si recomandãrilor CLSU, vor fi efectuate controale în fiecare zi iar pentru cei care încalcã regulile, vor fi aplicate sanctiuni.
”Îi atentionãm pe toti cei care trebuie sã ia mãsuri, fie transportatori, fie agenti economici sau cetãteni ai orasului Petrila cã, fiind decretatã Starea de Urgentã, problemele sunt mult mai serioase iar acestia au obligatia sã ia toate mãsurile de preventie, iar pentru cei care nu respectã sau zãdãrnicesc actiunile pentru combaterea bolii, pot fi întocmite dosare penale. Îi rugãm pe toti agentii economici si pe toti cetãtenii orasului Petrila sã fie foarte atenti pentru a nu fi pusi într-o situatie de genul acesta. Fac un apel la cetãtenii orasului Petrila si la agentii economici sã ia în serios aceastã pandemie si sã încerce în aceastã perioadã sã evite iesirile, doar în caz de strictã necesitate, sã evite aglomeratiile si iesirile în parcuri cu copiii si în special persoanele în vârstã.
Rog cetãtenii orasului sã respecte regulile de igienã, sã permitã accesul persoanelor firmei autorizate sã efectueze dezinfectia la scãrile de bloc si recomand sã îsi facã, cel putin o datã pe zi, dezinfectia casei scãrilor. Fac mentiunea cã firma contractatã de noi va dezinfecta doar intrarea în scara blocului, accesul si bãncile din fata blocului, iar pe locatari îi rog sã facã dezinfectia casei scãrii o datã pe zi.
Am transmis agentilor economici din orasul Petrila recomandãri în ceea ce priveste dezinfectia frecventã a suprafetelor, în special în zona caselor de marcat precum si a altor suprafete expuse (cãrucioare, cosuri de cumpãrãturi, clante de usi), precum si instituirea de mãsuri privind evitarea aglomerãrilor de persoane în spatiile comerciale. Rugãmintea mea este ca acestia sã le respecte, fãrã nicio exceptie. Trebuie sã actionãm cu totii responsabil în noul context epidemiologic si sã respectãm întocmai câteva minime reguli de igienã si comportament, stiut fiind faptul cã noul tip de coronavirus înregistreazã o ratã mare de transmitere”, a mai spus Vasile Jurca.
Lucrãrile de dezinfectie de pe raza orasului Petrila vor continua cu regularitate si în zilele urmãtoare, iar primarul orasului Petrila face un apel la calm si responsabilitate.
În contextul epidemiologic actual, în vederea prevenirii rãspândirii infectiei cu CORONAVIRUS,  vã reamintim cã Primãria orasului Petrila a suspendat relatiile cu publicul pânã la data de 23.03.2020 la toate sediile institutiei, respectiv: Sediul Primãriei, Directia de Asistentã Socialã, Politia Localã, Taxe si Impozite, Serviciul Public Local de Evidentã a Persoanelor însã, pentru urgente, solicitãrile se pot depune online, pe adresa de email: primaria.petrila2008@yahoo.com.
”Vã anuntãm cã în continuare se va face dezinfectia statiilor de autobuz a parcurilor si clãdirilor  publice. De trei ori pe sãptãmânã, respectiv lunea, miercurea si sâmbãta se va face dezinfectia la intrãrile si accesele în scãrile de bloc, iar în cursul noptii se va efectua curãtarea strãzilor si a trotuarelor. Fac un apel la cei care s-au întors sau se întorc din strãinãtate sã sune la Directia de Sãnãtate Publicã (0254 225 242) pentru a comunica zona de unde au venit si sã respecte mãsurile care li se vor impune de cãtre responsabilii DSP.
Îi anunt pe cetãtenii orasului Petrila cã am discutat cu reprezentantii magazinelor super-market si a mai multor magazine din oras si nu sunt probleme cu aprovizionarea. Voi face în continuare, împreunã  cu Politia Localã si Corpul de Control al primãriei, verificãri în teren în fiecare zi si vã vom tine la curent cu toate informatiile”, a încheiat Vasile Jurca.