Dupã izbucnirea epidemiei de coronavirus în  Spitalul de Urgentã din Petrosani si izolarea angajatilor, unitatea medicalã functioneazã în regim de avarie.
Urgentele sunt preluate si, în curtea spitalului sunt instalate douã corturi în care se va face pe viitor trierea bolnavilor. Din pãcate, medicii vorbesc despre un sistem slãbit din cauza primelor cazuri confirmate aici.
Sunt putine asistente pe sectia de urgentã si la Petrosani, unde a existat primul focar din judetul Hunedoara, se lucreazã cu greu. Douã sectii sunt afectate, iar conducerea spitalului spune cã încã reuseste sã facã fatã, dar cã medicii au fost nevoiti sã relocheze personal si de pe alte sectii. „La ora actualã, cu exceptia a douã sectii, cea de neurologie si urgenta, ne descurcãm acceptabil. La neurologie situatia este cunoscutã. Nu avem personal si, ca atare, sectia este închisã, iar la urgentã, facem eforturi de  a mentine functionalitatea acestei sectii, prin luarea  de personal de pe alte sectii”, a declarat dr Alin Vasilescu, manager SUP.
La spitalul din Petrosani a fost montat de duminicã un cort al ISU, pentru eventualitatea trierii pacientilor cu COVID-19, acesta fiind locul în care vor ajunge în faza initialã. În plus, medicii de aici vorbesc si despre scenariul potrivit cãruia am avea nevoie de cele 5 aparate de ventilatie pentru care s-au alocat bani de la Primãria municipiului Petrosani, dar si despre achizitii de ultim moment, absolut necesare. „La ora actualã, nevoia majorã este de materiale de dezinfectie, de materialele de protectie si autoprotectie ale personalului, respectiv mãnusi, mãsti, costumele pentru suspectii de COVID. Dupã aceea, poate fi pusã în discutie partea de aparaturã, cum sunt si aparatele de ventilatie mecanicã, ce  ar urma sã sustinã acei pacienti cu probleme respiratorii, care pot veni în scenariul III mai avansat, sau pe scenariul IV”, mai spune dr Vasilescu.
Pânã luni la prânz, în tara noastrã erau 158 de cazuri confirmate cu COVID- 19, iar 19 cazuri au fost confirmate în prima zi a acestei sãptãmâni. Acestea sunt, dupã cum urmeazã: 4 la Arad, 3 Ilfov, 2 în Vâlcea, 2 în Timisoara si câte unul în Cluj, Bucuresti, Sãlaj, Buzãu, Ialomita, Hunedoara, Galati si Suceava. Cazul din Hunedoara este al fiicei primarului Oancea, din Deva si el confirmat pozitiv încã de sãptãmâna trecutã. Pacientii nou-depistati au între 19 si 54 de ani  si, în mare parte, s-au întors fie din Italia, fie din Germania sau Austria. Bolnavii sunt internati în spitale din Timisoara, Craiova, Cluj, Bucuresti si Constanta si sunt sub supraveghere medicalã de specialitate.
În carantinã, în tara noastrã sunt 3.008 oameni, iar alte 15.546 de persoane sunt izolate la domiciliu. Nu mai putin de 36 de dosare penale au fost întocmite pânã acum, iar oamenii sunt cercetati cã au zãdãrnicit combaterea bolii.
Diana Mitrache