În judetul Hunedoara epidemia care a plasat aceastã parte a tãrii pe locul II, dupã Bucuresti, ca numãr de cazuri, a pornit din douã surse.
Prima – fata de 26 de ani, care a venit din Italia si apoi s-a internat la Spitalul de Urgentã, iar cel de al doilea focar a fost la Deva, unde primarul Oancea, administratorul public Adrian David si presedintele PNL Hunedoara Heius au fost confirmati duminicã, dupã întâlnirea de la Bucuresti, cu senatorul  confirmat pozitiv.
În judetul Hunedoara se aflã în izolare la domiciliu 257 persoane iar 31 persoane sunt în centre de  carantinã. Numãrul total de locuri pregãtite pentru carantinã, în judetul Hunedoara, este de 118. Autoritãtile sanitare au aplicat 12 amenzi, în valoare totalã de 124.000 lei pentru nerespectarea regimului izolãrii.
Sunt confirmati pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heius, primarul Devei, Florin Oancea si administratorul public Adrian David Nicolae. Toti 3 se aflau în izolare la domiciliu de vineri. Acestia au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat si senatorul Chitac, cel care a rãspândit virusul în Parlamentul României.
Si, pentru cã au avut contacte cu liberalii, si cei de la PSD sunt nevoiti sã stea în izolare.
Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora, si administratorul public al judetului, Costel Avram, sunt în izolare la domiciliu de sâmbãtã, fiind contactii primarului din Deva, Florin Oancea, confirmat cu Covid 19 si internat la prânz la clinica de boli infectioase din Timisoara. În aceeasi situatie se aflã mai multi functionari publici si angajati din cadrul primãriei municipiului Deva, dar si primarul din Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, care asteaptã rezultatele testãrii.
De asemenea, si prefectul judetului Hunedoara, Vasilicã Potecã, a trebuit sã se autoizoleze, dupã ce a participat la o sedintã, împreunã cu unul dintre bolnavi. Ancheta epidemiologicã în acest caz este una extrem de complexã, pentru cã atât cei doi, cât si deputatul PNL Lucian Heius, si el infectat cu Covid 19, s-au întâlnit cu sute de persoane dupã contactul cu colegul lor de partid, senatorul Vergil Chitac, de la care au luat virusul.
Situatia evolueazã exponential si poate fi urmãritã aici: https://instnsp.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html?fbclid=IwAR3A6zLXItVhu1tcThCe7z62e376HGadbOV_YReYf1nSZkE8osWDzv9sy1I#/5eced796595b4ee585bcdba03e30c127
Diana Mitrache