Spitalele publice din administrarea Consiliului Judetean Hunedoara fac noi demersuri pentru  asigurarea asistentei medicale de specialitate având în vedere evolutia cazurilor de îmbolnãvire cu 2019-nCoV pe teritoriul României.
Astfel, la Spitalul Judetean de Urgentã (SJU) din Deva au fost dispuse mãsuri suplimentare  pentru a asigura spatii de tratament, echipamente medicale si eficienta actului medical.
Concret, s-a stabilit numãrul de paturi disponibile pentru sectiile de Terapie Intensivã si Boli Infectioase, cu circuitele corespunzãtoare, spatii în care vor fi tratati pacientii cu 2019-nCoV, dar si  identificarea de noi spatii de tratare. În acelasi timp, conducerea unitãtii medicale a dispus asigurarea cu echipamente de protectie pentru personalul medical, a cantitãtilor necesare de dezinfectanti, a  termometrelor de distantã si a testelor rapide pentru coronavirus.
De asemenea, s-a decis dotarea suplimentarã cu ventilatoare pentru sectia de Terapie Intensivã, cu injectomate, perfuzoare automate, precum si achizitia unui aparat RT-PCR pentru testãri coronavirus.
Au fost închiriate primele douã containere care vor fi amplasate în incinta unitãtii si, cu  sprijinul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Hunedoara, vor fi montate corturi militare pentru  triajul pacientilor care apeleazã serviciile medicale din cadrul Unitãtii de Primiri Urgente si Ambulatoriului de specialitate din cadrul SJU Deva.
S-a decis reprogramarea interventiilor chirurgicale care nu reprezintã urgente medicale si restrictionarea accesului apartinãtorilor.Conducerea SJU Deva a fãcut demersuri pentru asigurarea personalului medical din surse externe, precum si pentru colaborarea cu celelalte unitãti spitalicesti în sensul gãzduirii si tratãrii pacientilor cu coronavirus. La Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad au fost luate mãsuri pentru pregãtirea spatiilor si a personalului medical pentru preluarea, gãzduirea si tratarea pacientilor. Astfel, unitatea medicalã are în dotare echipamentul complet de protectie  pentru personalul care intrã în contact cu persoanele spitalizate. Au fost achizitionate mãnusi chirurgicale, combinezoane, mãsti, acoperitori de pantofi si capeline, aprovizionarea urmând a fi efectuatã la începutul sãptãmânii 16-22 martie.
Au fost stabilite mãsuri de prevenire si control a infectiilor suspecte cu noul Coronavirus la personalul si pacientii din cadrul unitãtii sanitare, aplicarea Precautiilor Standard pentru toti pacientii, precum si punerea în aplicare a mãsurilor de precautie specifice pentru infectiile suspectate de 2019 CoV.
La Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu, a fost stabilit un circuit pentru pacientii care apeleazã la serviciile me icale care presupune protejarea împotriva infectiilor prin igienizare si dezinfectie. Accesul vizitatorilor este strict interzis
În situatia în care, la unitatea medicalã se prezintã un pacient suspect de infectie cu 2019-nCoV, conducerea unitãtii medicale a stabilit un set de mãsuri care trebuie urmate cu strictete de personalul medical.
Pe lângã dotarea cu echipamente medicale de protectie, Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu asigurã dezinfectanti atât pentru personalul medical, cât si pentru pacienti. Triajul persoanelor care solicitã servicii medicale se face pe baza unui chestionar completat pe propria rãspundere. Pacientii internati au obligatia de a nu pãrãsi incinta unitãtii medicale.