Cea mai bunã bibliotecã orãseneascã este la Petrila, în judetul Hunedoara. Cei de aici au primit un premiu de excelentã, si nu este prima distinctie de acest fel.
Le-a primit pe toate pentru activitatea pe care o desfãsoarã copiii acolo si, din pãcate, mai putin pentru cãrti, cu atât mai mult cu cât anul acesta nu a fost alocat niciun leu pentru fondul de carte.
Cu idei si cluburi inedite, multã informaticã si copii talentati, Biblioteca orãseneascã din Petrila a primit o nouã distinctie, un premiu de excelentã cu care cei de aici se mândresc. Este rezultatul unei munci de echipã si a copiilor care au învãtat aici ce înseamnã programarea.  „Este al V-lea trofeu si mã bucur foarte tare cã am primit acest trofeu, care pentru mine a  devenit un fel de indicator cã sunt pe drumul cel bun, iar ceea ce fac este bine. Pentru ce l-am primit? În anul 2019, mai mult ca oricând, am fost sigurã cã o sã primesc acest trofeu, datoritã  multitudinii si diversitãtii activitãtilor pe care le-am avut, la bibliotecã”, a spus Oana Bãlãnescu, bibliotecarã la Petrila.
Exact acum un an, în martie, aici porneau la primii lor pasi, copiii talentati la informaticã, iar pânã acum au evoluat uluitor, obtinând premii la nivel national. Ei chiar si-au creat jocuri pe calculator si au listat la imprimantã personajele.
„As asemui acest club de coding, pentru bibliotecã, cu un bulgãre de zãpadã, care a pornit sã se rostogoleascã la vale din vârful unui vârf de munte înzãpezit. Asta, pentru cã,  pe lângã activitãtile din cadrul clubului, pentru cã ei lucreazã pe o platformã code.org, avem concursuri si ne-am înscris chiar în douã competitii internationale si am si câstigat. Am obtinut locul I în fata unor tãri ca SUA, Marea Britanie, Mexic, India si am obtinut în acest concursuri kitt-uri si niste instrumente cu ajutorul cãrora copiilor le este mult mai usor sã înteleagã despre programare”, a mai spus Oana Bãlãnescu.
Biblioteca din Petrila  a luat locul I în bãtãlia cu peste 100 de biblioteci orãsenesti din tara noastrã, biblioteci ce au cluburi code kids.
Din aceastã sãptãmânã, pentru cã prima grupã a împlinit un an, se deschid cursurile celei de a  doua etape de înscriere în acest club si biblioteca de aici tine pasul cu tehnologia, chiar dacã fondul de carte nu prea mai este unul proaspãt. Si asta nu cã nu ar fi cititori.
Diana Mitrache