Vin la scoalã alãturi de copiii lor, sau prea târziu fatã de alti copii si unii nici nu mai sunt la prima tinerete, însã, au constatat cã au nevoie sã stie carte.
Fiecare are câte o poveste tristã legatã de motivul pentru care nu a fãcut scoala la timp si sfaturi pentru cei care acum o abandoneazã. Profesorii de la Scoala nr 5 ne spun cã fac din nou înscrieri acum si se asteaptã la si mai multi cursanti. Asta, pentru cã la final au si o calificare în domeniul comert.
Sub motto-ul „E foarte greu sã primesti o a doua sansã, dar e foarte usor s-o oferi”, dascãlii de la Scoala nr 5 din Petrila oferã o sansã în viatã tuturor celor interesati sã îsi continue studiile.
Si sloganul a prins pentru cã deja sunt în al doilea an în care au elevi, cu vârste de pânã la 40 de ani, oameni mari, cu copii în aceeasi scoalã.
„A prins foarte bine la tineri care  nu au reusit sã îsi finalizeze ciclul gimnazial, dar si la adulti. Si au venit la cursuri. Avem înscrisi oameni ce au de la 16 ani, la anul I, pânã la peste 40 de ani. Sunt printre ei care au terminat doar învãtãmântul primar si, ceilalti, clasa a V-a, a VI-a sau a VII-a . Începând din anul al II – lea, fac pregãtire de specialitate, la început la scoalã si în anul III sau IV, pot desfãsura si stagiul de practicã comasatã în cadrul agentilor economici cu care colegiul nostru are parteneriate, pentru cã specializarea este pe comert ”, ne-a explicat Ana Doda, director Scoala nr 5 Petrila, initiatoarea proiectului.
Cât le este de greu sã vinã la scoalã? Nimic nu este usor, însã  au ajuns la concluzia cã e singura lor sansã, Vin chiar alãturi de copiii lor si nu mai este o rusine odatã ce, la final, au o diplomã de studii si chiar o calificare. „Am stat si am observat. Cei tineri sunt entuziasmati si avem acum, printre fostii elevi, care nu au terminat ciclul gimnazial, si care vin sã ne întrebe când pot sã se înscrie ei. Mi s-a pãrut cã celor ce sunt trecuti de o anumitã vârstã le este mai greu si, cu sigurantã, asa este, însã, s-au adaptat. Profesorii îi sprijinã si orarul este flexibil”, mai spune Ana Doda.
Noi înscrieri se fac la Petrila la  Scoala nr 5, iar cei care vor sã ajungã cursanti trebuie sã aibã cu cel putin 4 ani mai mult decât vârsta corespunzãtoare clasei de învãtãmânt. Înscrierile se fac în perioada martie 2020 – septembrie 2020. Pentru cei din Petrosani, înscrierile se fac la Scoala nr 2 din Colonie.
Diana Mitrache