Municipiul Lupeni este pe harta culturalã a judetului Hunedoara. Lupeni – cultural este un proiect mai vechi al edililor din municipiul Lupeni.
De câtiva ani, datele oficiale, dar si actiunile culturale de amploare care au loc pe scena Palatului Cultural Minerul din localitate si nu numai, confirmã faptul cã cel mai vestic municipiu al Vãii Jiului este unul cultural.
”La capitolul culturã tinem foarte mult, investim foarte mult în copii si în oameni  pentru cã ne dorim sã avem un grad ridicat de culturã în municipiul Lupeni.cultura  reprezintã pionul principal al societãtii si am luat în calcul toate evenimentele pe care administratia localã le poate organiza si am alocat sume importante de bani pentru fiecare eveniment în parte. Vom reusi sã ajutãm scolile în ceea ce înseamnã  spectacole de teatru. Avem parteneriate cu mai multe teatre din judet si din tarã”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
De altfel, una dintre cele mai îndrãgite actiuni este cea a Cupei Veteranilor. În Straja, îsi dau întâlnire, la jumãtatea lunii martie a fiecãrui an, veteranii schiului.
”Vreau sã invit toti schiorii în perioada 13-15 martie în Straja la Cupa Veteranilor care este o cupã cu o bogatã traditie pentru cã împlinim 50 de ani de când se tine aceastã cupã si Primãria municipiului Lupeni a alocat o sumã de 20.000 de lei pentru aceastã actiune la care vor lua parte peste 150 de veterani”,  a mai spus primarul din Lupeni.
În luna martie, la Lupeni, sunt deja programate o serie de spectacole de genuri variate, produse atât în plan local cât si de invitati de la nivel national.
Cosmin BACIU