Toti primarii din Valea Jiului, responsabilii de la Agentia de Protectie a Mediului din Hunedoara, dar si câteva ONG-uri si reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara sunt asteptati, joi la Petrosani, sã participe la o dezbatere ce vizeazã siguranta celor douã Jiuri de aici, dar si a barajului de la Valea de Pesti.
Scenariile presupun inundatii si se cautã acum solutii pentru ca finantarea sã fie luatã din fondurile europene. Barajul de la Valea de Pesti are nevoie de o cãmasã asfalticã nouã si pentru asta ar fi nevoie de 10, sau chiar 15 milioane de euro. Sunt bani pe care Apele Române i-ar putea atrage din fondurile europene, însã, pânã la scrierea proiectelor, primarii din toatã Valea Jiului, dar si cei de la Consiliul Judetean sunt chemati la o dezbatere pe tema apelor de la noi.  „Este un proiect si se încearcã obtinerea de fonduri externe pentru amenajarea celor douã cursuri de apã si pentru punerea în sigurantã a barajului de la Valea de Pesti. Aici mã refer la masca asfalticã, care trebuie  înlocuitã cu o membranã din PVC, impermeabilã si tot acolo sunt necesare anumite lucrãri conexe, ce tin de siguranta barajului”, a spus Sorin Corici, director Sistemul Hidrotehnic al Ape Jiu.
Cele douã Jiuri, de est si vest, sunt principalele ape care traverseazã Valea Jiului, iar acum primarii sunt atrasi într-o dezbatere, urmând sã li se prezinte un scenariu potrivit cãruia la inundatii, zonele sensibile ar urma sã cedeze. Sunt calcule fãcute de specialistii, care spun cã asa ceva este posibil si le cer oamenilor responsabili sã vinã cu solutii comune.  „În zona Vãii Jiului existã digurile de apãrare, dar linia nu este continuã si aceste întreruperi, la inundatii, în urma unui scenariu, dar si dupã o analizã cu metode de calcul, s-a constatat cã existã posibile inundatii, unde zona nu este apãratã. Asta presupune realizarea unor lucrãri de apãrare, prin supraînãltarea digurilor de apãrare si acolo unde nu sunt diguri, sã  se completeze cu diguri de apãrare”, a mai spus Sorin Corici.
Întâlnirea de lucru a fost stabilitã la sediul Sistemului Hidrotehnic, joi dimineatã, atunci când sunt invitati si ONG-istii si edilii.
Diana Mitrache