Ca în fiecare zi de miercuri, prima din lunã, alarmele au sunat din nou si în judetul Hunedoara, în jurul orei 10.18. A fost un exercitiu de prealarmare aerianã, asa cum au spus reprezentantii ISU, iar sirenele sunt astfel verificate pentru ca populatia, pe de o parte, sã se obisnuiascã sã recunoascã sunetele, iar pe de altã parte, sã fie verificat sistemul.
Potrivit protocolului, dacã va fi alarma aerianã, aceasta  se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauzã de 4 secunde între ele; urmatã de sunetele de încetare a alarmei, care se compun dintr-un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute.
La alarma la dezastre, sunetul va fi compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauzã de 10 secunde între ele. Durata fiecãrui semnal de alarmare este de douã minute, iar prin acest exercitiu, inspectoratele pentru situatii de urgentã au testat cum functioneazã sistemele din fiecare oras, fiind verificate astfel sistemele de alarmare a populatiei, iar datele preluate de sistemele speciale.
La final, rezultatele verificãrilor vor fi centralizate la nivel judetean si vor face obiectul unor analize în cadrul comitetelor judetene pentru situatii de urgentã, în vederea îmbunãtãtirii modului de alarmare a populatiei în situatii de protectie civilã.
Diana Mitrache