Zeci de mii de locuri de muncã sunt în pericol dacã se renuntã la utilizarea cãrbunelui pentru producerea de energie.  Informatia este fãcutã publicã în   analiza „Semestrul european – pachetul de iarnã”, publicat  miercuri de Comisia Europeanã. România trebuie sã ia mãsuri pentru protectia  acelor zone, având la dispozitie fonduri europene, se aratã în  România are la dispozitie 750 milioane de euro pentru perioada 2021-2027, din Fondul de Tranzitie Justã.
„Fondul de Tranzitie Justã poate ajuta la diversificarea economicã aflatã în tranzitie spre activitãti cu emisii reduse de carbon. România încã se bazeazã masiv pe cãrbune pentru productia de energie. Minele de cãrbune si termocentralele sunt concentrate în judetele Hunedoara si Gorj. De asemenea, existã o industrie energofagã în judetele Dolj, Galati, Prahova si Mures. Renuntarea la aceste activitãti ar avea un impact negativ  puternic din punct de vedere socio-economic pentru respectivele comunitãti”, spun expertii europeni.  Acestia au arãtat cã existã în România 18.600 de persoane care lucreazã direct în extractia de cãrbune si în termocentralele unde se utilizeazã aceastã resursã, iar alte 10.000 de locuri de muncã depind indirect de aceastã comunitate.
„Renuntarea la extractia si utilizarea combustibililor fosili ar putea pune în pericol aceste joburi”, potrivit documentului. Specialistii de la Bruxelles vin cu câteva recomandãri privind mãsurile care ar trebui luate în aceste zone, utilizând fondurile europene. Este vorba despre investitii în regenerarea si decontaminarea siturilor, în  eficientã energeticã si resurse regenerabile, în înfiintarea de noi firme mici si mijlocii, în  centre de cercetare, în reconversie  profesionalã, precum si acordarea de asistentã tehnicã pentru toate acestea. Comisia Europeanã a prezentat, în decembrie 2019, Pactul Ecologic European (Green Deal), cel mai ambitios pachet de mãsuri care ar trebui sã le permitã cetãtenilor si întreprinderilor din Europa sã beneficieze de tranzitia cãtre o economie verde si durabilã. Prin Green Deal, Uniunea Europeanã îsi propune reducerea cu 55% a emisiilor de dioxid de carbon pânã în 2030 si atingerea unei neutralitãti din acest punct de vedere pânã în 2050. România are la dispozitie 750 de milioane de euro, dintr-un buget nerambursabil de 7,5 miliarde euro destinat tranzitiei celor mai afectate regiuni din UE cãtre o economie verde.
Cosmin BACIU