Francezii ajuta Valea Jiului sa devina Valea Energiei

O delegatie de specialisti din Franta a venit la Petrosani pentru a discuta depre proiecte de viitor in energie. Iuliu Winkler este cel care a pus bazele acestei cooperari, iar in luna mai a anului viitor mai multi oameni de afaceri francezi vin laPetrosani cu proiecte de viitor.

Francezii din Belfort, un loc in care isi au sediul companii precum Ariston ori General Motors si vor sa le arate celor din Valea Jiului ca reconversia profesionala este posibila. Asta dupa exemplul lor, pentru ca provincia franceza Belfort, candva o zona monoindustriala ca si Valea Jiului, s-a reconvertit de 3 ori si a a acaparat toata forta de munca tot de atatea ori.

Din delegatie a facut parte presedintele Camerei de Comert a provinciei Belfort, Alain Seid, care a tinut sa spuna ca vizita este una de lucru, nu de recunoastere. „Vizita noastra vine in continuarea celei de acum 6 luni pe care delegatia romana din Hunedoara a facut-oin Franta. Noi venim acum in teren si anul viitor in mai, su ntem dispusi sa aducem oameni de afaceri interesati sa tranforme acest loc, asa cum s-a transformat si Belfort in Valea Energiei, dupa modelul american. Suntem, asadar in miezul unui proiect aflat deja in derulare si a carui roade se vor vedea, pentru ca noi gandim in perspectiva urmatorilor dopi ani cel putin”, a declarat Alain Seid

Francezii, aprintre care s-a numarat si Jean Luc Habermacher, presedintele Claster-ului Energetic Valee de l’ Energie, sau J.J Wagner, profesor al unei scoli superioare din Belfort, au tinut sa precizeze ca implicarea factorului politic, al cercetatorilor din mediul academic si cel al oamenilor de afaceri va face ca, pe viitor, Valea Jiului sa renasca, bazandu-se pe resursa principala, care este carbunele, dar raportat la tehnologii moderne. In plus, francezii au venit sa  spuna ca in provincia lor, se vor fabrica motoare cu consum de enrgie scazut, ce vor fi implementate in toata Europa, asa cum s-a intamplat cu becurile cu incandescenta, iar zona afaceristii Vaii Jiului ar putea sa devina parteneri de afaceri in acest sens.

Iuliu Winkler a vrut sa sublinieze ca vizita a fost una de lucru si ca Valea Jiului, ca si intreg judetul Hunedoara, vor avea de castigat. „Toti cei care fac afaceri stiu ca nu se intampla minuni peste noapte,la fel cum stiu asta si cei care sunt in mediul academic.(…) Pasii urmatori vor fi legati de vizita unui grup de oameni de afaceri din Belfort, practic o misiune de afaceri a industriasilor din Belfort, care vin aici in luna mai. Interesul oamenilor si numarul participantilor va depinde de impresiile cu care pleaca delegatia ce acum se afla aici in judetul Hunedoara. In 2014, Romania va fi invitat de onoare la marele eveniment ce va avea loc in domeniul energiei, iar din Valea Jiului vor veni la Belfort primarul din Petrosani si rectorul Universitatii de aici. Vor mai fi acolo alte 14 tari. E o gandire strategica de viitor si ne bazam pe experienta franceza pe viitor. Vor FI doua planuri de actiune: unul economic – 20 de milioane de motoare economice vor fi montate in urmatorii 5 ani in Europa de catre cei din Belfort. Vorbim de ziua de miine si poimaine a Europei si noi putem deveni parteneri, aici in Valea Jiului. Planul 2 este cel legat de schimbarea mentalitatilor. Cred ca atunci cand spunem ca Valea Jiului va putea deveni Valea Energiei nu gresim, dar pentru asta trebuie sa ne unim toti. Pastram caracterul industrial al zonei, dar vom fi cu ochii la industria viitorului”, a declarat laPetrosani Iuliu Winkler.

Primarul din Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi si-a aratat disponibilitatea de a participa la astfel de parteneriate si a declarat caisi pune mari sperante in vizia delegatiei franceze de anul viitor. „Este un proiect prin care noi ne dorim sa dezvoltam activitati legate de productia industriala si sa cream locuri de munca si sa incepem in mod real reconversia pietei muncii, aici in Valea Jiului. Am stat prea mult, noi cei din Valea Jiului, asteptand sa se intample ceva, sa vina altcineva cu solutii. Cred ca cheia e o astfel de colaborare intre toti actorii care pot sa contribuie la un astfel de lucru si cred ca succesul unui astfel de demers se va face nu neaparat cu un anumit interes, ci pentru ca vrem sa facem o schimbare”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi,primarul municipiului Petrosani.

Modelul de cooperare administratie publica – mediu de afaceri – universitate, in vederea reconversiei zonelor monoindustriale este un model de succes, el putand fi replicat in Valea Jiului. Importante fonduri ale UE sunt atrase in finantarea diferitelor activitati. Sprijinul activ al Consiliului Judetean Hunedoara si atragerea mediul de afaceri din intreg judetul sunt esentiale pentru a acorda substanta cooperarii franco – romane. In prima parte a anului 2013 o misiune economica din Belfort se va deplasa in judetul Hunedoara, pentru identificarea concreta a partenerilor de afaceri, a potentialilor furnizori si a posibilitatilor de investitii.

Delegatia din Belfort va fi, astazi la Deva, pentru a se intalni cu reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara si cei ai Camerei de Comert, care sunt omologii celor veniti acum in judetul Hunedoara.

Diana Mitrache

Un comentariu la „Francezii ajuta Valea Jiului sa devina Valea Energiei

  • 12 noiembrie 2012 la 13:04
    Permalink

    delegatia din Belford este la Deva pt. a negocia spaga pt. autoritatile romane

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.