Au protestat si au tot cerut sã fie plãtiti la fel pentru munca pe care o depun, ca si angajatii ISU.
Este vorba despre paramedicii Salvital de la Hunedoara, care, alãturi de alti angajati din alte 4 judete, sunt prost plãtiti. Si ei, însã, sunt acum folositi în campania electoralã pentru alegerile locale, desi aceasta încã nici nu a luat startul.
Paramedicii de la Petrosani au protestat în sedinta Consiliului Local de aici, iar cei din Deva au mers la Prefecturã. Au spus cã au salarii foarte mici si au cerut mai multi bani. Consiliul Judetean a majorat  contributia pentru ei, la fel cum a majorat-o si Consiliul Local Petrosani, însã, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a folosit si acest prilej, în scop pre-electoral.
„Din pãcate, aceeasi conducere PSD a CJH foloseste în scop  electoral acest serviciul Salvital SMURD. Am cerut consilierilor  locali sã crestem cotizatia lunarã de la 3 lei pe  persoanã, la 5 lei, pe persoanã. Cei de la SMURD au cerut 10 lei de persoanã. Doar  deocamdatã, bugetul permite acum doar aceastã majorare.
Din iunie încolo, o sã reanalizãm si, la rectificarea de buget, probabil mai mãrim la 7 lei”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Petrosani, presedintele PNL Petrosani.
Dar nu la fel vede primarul situatia, când vine vorba despre Consiliul Judetean. Si, dacã la Petrosani s-a majorat cu 2 lei, la Deva, suma devine prea micã. „Nu poti tu, conducerea CJH, sã te erijezi în  salvatorul celor de la Salvital, spunând cã îi strângi pe toti de la UAT-uri si le dai ordine sã creascã ei cotizatia, în conditiile în care existã localitãti în Hunedoara care nu sunt membre în Salvital, dar care  beneficiazã de serviciile Salvital si asta se întâmplã si în Valea Jiului (n.r. la Lupeni, iar la Straja urcã zilnic SMURD). Diferenta care mai este de acoperit pânã la 3.000 de lei salariu, plus echipamente, sã fie suportatã de CJH, care este autoritatea ce trebuie sã aibã grijã de toti locuitorii, si, dacã sunt în aceastã posturã, sã plãteascã diferenta”, mai spune edilul de la Petrosani.
Din pãcate, însã, situatia nu poate fi rezolvatã de actualul Guvern, iar pentru asta trebuie adoptatã o lege ce le-ar permite oamenilor sã fie mutati la MAI. Situatia, însã, este aruncatã electoral si nimeni nu recunoaste cã paramedicii trebuie sã dea un examen si apoi sã intre în structurile  MAI, dacã au si studiile necesare.
Încã de acum un an, paramedicii SMURD din judetul Hunedoara  au cerut sã fie inclusi la ISU. Asta, pentru cã, în majoritatea judetelor din România, serviciul SMURD se aflã în subordinea Inspectoratelor pentru Situatii de Urgentã, deci sub umbrelã Ministerului de Interne, fiind finantat de la bugetul de stat. Exceptii fac câteva judete, unde ele functioneazã ca fiind finantate de la bugetele locale. Printre acestea, se numãrã si judetul Hunedoara, unde existã 12 modele SMURD, dintre care trei apartin în integralitate ISU Hunedoara, iar în restul de nouã module salariile paramedicilor sunt plãtite cu bani de la primãrii si de Consiliul Judetean, prin Asociatia „Salvital”. Situatia este valabilã în Hunedoara, Mures, Sibiu, Iasi si Arad.
Diana Mitrache