Desfãsurarea atelierelor antreprenoriale în cadrul Centrului EU – Antreprenor la Universitatea din Petrosani constituie una dintre activitãtile Proiectului POCU/379/6/21/125144 ,,EU – ANTREPRENOR – cresterea participãrii studentilor din categorii vulnerabile la programe de studii de licentã prin inovare antreprenorialã”, ce este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritarã 6: Educatie si competente, OS.6.7, 6.9, 6.10, care se va derula pe perioda 27 mai 2019 – 27 mai 2021.
Atelierele antreprenoriale sunt organizate de cãtre cadrele didactice pentru studentii de la specializãrile care fac parte din grupul tintã împreunã cu invitati din partea mediului de afaceri. Etapele de realizare a atelierelor sunt fundamentarea si lansarea ideii de antreprenoriat de cãtre studenti, analiza de grup prin construirea unei matrici standard si primirea feed-backului de la agenti economici.
La primele ateliere antreprenoriale au fost invitati antreprenori din Valea Jiului si din Deva, ingineri si economisti care sunt absolventi ai Universitãtii din Petrosani, Experienta împãrtãsitã de cãtre acestia constituie un model pentru studentii care au înclinatii spre antreprenoriat, îsi doresc initierea unei afaceri si stârneste interesul celor care, încã, nu s-au gândit la o idee de afaceri. Scopul atelierelor antreprenoriale este ca prin schimbul de idei sã se stimuleze dezvoltarea competentele antreprenoriale si crearea unei atitudini positive fatã de mediul de afaceri. Pornind de la ideea cã antreprenorul are competente care îi permit sã ia decizii, sã realizeze proiecte, sã aibã responsabilitãti, tot mai mult se considerã cã absolventii de învãtãmânt superior trebuie sã aibã acest tip de competente si chiar dacã finalitatea proiectului nu este deschiderea unui numãr de afaceri, prin intermediul unor astfel de activitãti studentii vor beneficia de îmbogãtirea cunostintelor, abilitãtilor si deprinderilor necesare în evolutia profesionalã viitoare. Universitatea din Petrosani prin intermediul Centrului EU – Antreprenor este deschisã pentru colaborarea cu oricare dintre antreprenorii care sunt dispusi în a-si expune ideile si a împãrtãsi din experienta lor studentilor dornici sã îmbrãtiseze antreprenoriatul.