Raportat mai ales la penuria sau criza actualã din fotbalul nostru, povestile de-a lungul deceniilor, din 10 în 10 ani, ar putea produce bucurie. Recuperarea amintirilor poate duce la un tablou cromatic al fotbalului românesc. Am pornit la a provoca memoria, pentru o paginã de ziar contemporan. Sã vedem ce-o iesi…
1909/1910 – A început acum 110 ani!
Dupã ce medicul stomatolog Iuliu Weiner revine în Ardeal de la studii din Anglia, acum 130 de ani (1890) cu o minge de fotbal, imediat începe epoca de pionierat a fotbalului pe teritoriul actual al României. Vor fi tot felul de competitii, cu tot felul de denumiri, primul campionat oficial recunoscut de statisticile FR fotbal fiind cel din 1909-1910 când echipa de la ”Bolta Rece” (lângã arcul de triumf), Olympia Bucuresti este declaratã campioanã a Capitalei, titlu asimilat ulterior cu cel de campioanã a tãrii. Vor fi sapte editii la rând, 1090-1916, cu echipe campioane din Bucuresti (Olympia United, Colentina, Româno – Americanã) si Ploiesti (Prahova), campionatul fiind întrerupt în perioada Primului Rãzboi Mondial, 1916-1919. SE va relua abia în sezonul 1919-1920 când timp de doi ani la rând va triumfa Venus Bucuresti. Este perioada în care sunt înfiintate Sportul Studentesc Bucuresti (1916), Dacia Unirea Brãila (1919), Universitatea Cluj (1919) sau Jiul Petrosani (1919). În 1919 se inaugureazã stadionul orasului cu 12000 de locuitori (actual Cluj Arena). În Valea Jiului, la Petrosani apar primele semne ale miscãrii fotbalistice prin 1913 iar pe data de 6 iunie 1914 la Lupeni are loc un meci între selectionatele Lupeniului si Petrosaniului. A fost primul meci organizat la nivel semioficial în care echipele au apãrut în echipament distinct, adecvat, în fotografia de epocã apãrând si pãlãria atârnatã în copac.
1919-1920 – Dupã zece ani…
… de la primul campionat oficial, apare ca si campioanã echipa Venus Bucuresti care va obtine douã titluri consecutive în 1920 si 1921 rãmânând dominant la capitolul fotbal de performantã. La Petrosani majoritatea tinerilor întorsi de la rãzboi, s-au apucat de fotbal. Se juca cu o bãsicã de bou umflatã, iar ca echipament sportiv foloseau bocancii proprii, chiloti si cãmãsi albe, pe care mai târziu au cusut o bandã de culoare neagrã, astfel cã în 1919 acestea au fost adoptate ca si culori oficiale ale echipei Jiul Petrosani, înfiintatã în vara lui 1919 sub numele de C.A.M.P (Clubul Atletic al Minelor Petrosani). Echipa a fost înfiintatã sub patronajul lui Ioan (Janos) Winklehner, director tehnic al Societãtii ”Salgo Tarjan” sprijinit de Iosif Ladany secretar al Directiei Minelor precum si o serie de animatori ai vremii precum Friges Mille, Lajos Nagy, fratii Josef si Mihaly Krausz sau producãtor de mobilã Sandor Riegerhaupt, cel care poate fi socotit ca prim ”sponsor” al echipei de fotbal CAMP (Jiul), lui alãturându-se ulterior Janos Schwartz si Emeric Zuckermand.
Va urma.
GENU TUTU