Concurs de salvat vieti la Petrosani

Concurs de salvat vieti cu cei mai curajosi dintre mineri. Asta se petrece timp de doua zile, la finalul acestei saptamani, la Petrosani.

 Zeci de salvatori, sustinuti de inspectori de munca veniti tocmai de la Bucuresti, se intrec la Petrosani. Este cel de al saselea an in care se organizeaza astfel de concursuri la care participa cei mai pregatiti dintre mineri. Ei sunt cei care, in cazul unei avarii, surpari, ori explozii, intra sa salveze supravietuitorii. Concursul din acest an s-a bazat pe comunicarea diontre salvatori, lucru vital, acolo sub pamant. „Sunt cei mai curajosi, alesi dintre minerii Vaii Jiului. Sunt oameni destoinici in care noi ne punem baza, dar dorinta noastra e sa fie pregatiti, chiar daca ne dorim sa intervina cat mai putin in evenimentelede la mina”, a declarat Nicolae Dragoi, director  general al CNH. Salvatorii sunt cunoscuti pentru solidaritatea lor, iar tocami aceasta este si miza concursului. Asta o recunosc cei de la Bucuresti, veniti in Valea Jiului la concurs pentru a se convinge ca salvatorii isi fac bine treaba. „Mizez pe solidaridatea creata in casta miniera si pe experienta pe care salvatorii o au de la an la an tot mai vasta. Aceste actiuni e bine sa aiba loc ca pregatire fizica si le doresc sa aiba cat mai putine reale”, a declarat Nicolae Voinoiu, , inspector general de stat adjunct Inspectia Muncii. „Este prima data cand particip la un astfel de concurs. Sunt niste oameni care lucreaza in beneficiul altor oameni si viata este cel mai important lucru. E o munca grea si atat timp cat sunt in aceasta functie voi sustine astfel de concursuri, pentru ca este bine sa fii pregatit”, a declarat si Ciprian Dragomir, inspector general Inspectia Muncii Bucuresti. Cel care a reusit sa puna meseria de salvator miner in nomenclatorul de meserii Artur Gaman a venit sa-i incurajeze peortaci, mai ales ca au reusit sa faca fata cu brio si unui concurs international. „Sunt bucuros sa particip la astfel de concursuri pentru ca, chiar daca mineritul se va restrange, echipele de salvatori trebuie sa ramana pregatite de interventie, in forma maxima. Mizam de la an la an pe scenarii noi, pe comunicare si pe problemele care apar in subteran la interventiile reale”, a adaugat Artur Gaman,  presedintele Asociatiei Salvatorilor Minieri si de Suprafata. Salvatorii trebuie sa comunice intre ei si tocami acest luru a fost punctat, dar au contat si cunostintele medicale ale salvatorilor,primii care ajung sub pamant la raniti. Toti cei care au participat la acest concurs vor fi recompensati, dar principalul castig al salvatorilor mineri este faptul ca se antreneaza si reusesc sa afle ce greseli fac la o simulare si nu in mina.

 

Diana Mitrache

 

2 comentarii la „Concurs de salvat vieti la Petrosani

 • 10 noiembrie 2012 la 18:04
  Permalink

  felicitari salvatorilor de la petrila pe care era bine sa i nominalizati decit sa ne spuneti ce indruga dragoi care oricum n are nici o treaba nici cu mineritul nici cu salvarea

  Răspunde
 • 12 noiembrie 2012 la 12:32
  Permalink

  ar trebui sa i dedice titlul salvatorului mort oparit din cauza deciziilor proaste a doi ingineri

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.