Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, îndeamnã populatia din localitate la calm, dar si la precautie. Totul vine în contextul în care virusul din China a ajuns în Italia, unde deja 7 persoane si-au pierdut viata si alte sute de persoane sunt bolnave cu noul virus.
În acest sens, a fost convocat Comandamentul Local pentru Situatii de Urgentã.
”Am convocat   Comitetul  Local pentru   Situatii de Urgentã  având în vedere evolutia evenimentelor din România legat de Coronavirus. sedinta a avut ca scop informarea membrilor din comitet si nu numai, de a luat niste minime mãsuri. În acest moment populatia nu trebuie sã intre în panicã pentru cã la nivel national nu existã niciun caz depistat de Coronavirus. Este o situatie îngrijorãtoare pentru cã sunt multi români care locuiesc în Italia dar cred cã sunt necesare unele mãsuri mai mult de informare a populatiei. Am avut încã de ieri o discutie cu conducerea Spitalului de Urgentã din Petrosani si a fost restrictionat accesul vizitatorilor si apartinãtorilor în unitate pentru a limita accesul persoanelor care pot sã fie bolnave sau pot intra în contact cu persoanele bolnave”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Epidemia provocatã de noul coronavirus, izbucnitã în China la finalul anului trecut, este un subiect de interes pentru întreaga lume. Niciun caz de îmbolnãvire nu s-a înregistrat în România pânã în prezent, iar în Europa numãrul infectiilor cu acest tip de coronavirus este foarte scãzut.
”Dacã cumva apar simptome ale unei gripe normale recomandarea ar fi ca în primul rând oamenii sã meargã la medicul de familie pentru a nu aglomera serviciul de urgentã. Am mai hotãrât sã facem o informare cãtre populatie pe un afis cu cele 10 mãsuri simple pe care populatia trebuie sã le cunoascã. Noi le vom afisa la intrarea în fiecare bloc, la scoli, în spatiile publice. Sã sperãm cã nu vom avea astfel   de   cazuri. Lucrurile sunt   sub control, trebuie mai   multã precautie, dar populatia nu trebuie sã intre în panicã”, a mai spus sursa citatã.
Printre simptome se numãrã febra, tusea si dispneea. În cazurile mai grave, infectia poate duce la pneumonie sau dificultãti de respiratie. Rareori, boala poate fi fatalã.
Cei  care vin din regiunile afectate  de  coronavirus trebuie sã respecte o serie de mãsuri si anume, carantinã pentru persoane care sosesc în România din Italia din cele 12 comune, autoizolarea la domiciliu pentru persoanele declarate cu risc.
Cosmin BACIU